Инициатива на МКБППМН - община Кубрат

   „БЛАГОДАРЯ ВИ ДОБРИ ХОРА” - каза през сълзи многодетната майка Анифе Мехмедова от село Беловец, общ. Кубрат, по повод инициативата на МКБППМН град Кубрат.
   Инициатива на МКБППМН община Кубрат - как с ненужните дрехи и вещи, в които има още живот да зарадваме някой, и КАК ДА ОСВОБОДИМ МЯСТО ЗА НОВИТЕ ДРЕХИ И ВЕЩИ И С ИЗЛИШНИТЕ И ЗАПАЗЕНИ ДА ЗАРАДВАМЕ СОЦИАЛНО СЛАБИ И НУЖДАЕЩИ СЕ.
   С настъпването на есента и по студените дни започва голямото чистене в гардеробите -прибиране на летни и вадене на по-топли дрехи съобразно сезона - и тогава човек вижда - колко е малък гардероба, който не побира новите дрехи и колко запазени пък дрехи има но вече са отеснели или умалели и тогава човек се чуди - дали да ги остави около контейнера, дали да ги даде на познат или да ги остави за всеки случай някъде в килера. Идеята за тази инициатива се роди след едно проведено възпитателно дело, на което за първи път видях Анифе Мехмедова. Тя е от ромски произход живее в кeрпичена къща в село Беловец без електрозахранване поради неплатени сметки и куп битови неуредици. Анифе е майка на общо 11 деца, част от тях поради нищетата е принудена да даде в специализирани институции с декларирано съгласие на майката за осиновяване. Докато разказваше за това, изтриваше сълзите си и каза, че често вечер докато спят другите й деца тя се моли тези, които са по институциите да имат по добра съдба от нейната и да попаднат на добри осиновители. Към момента при нея живеят 5 деца, като най малкото е на осем месеца. Анифе е неграмотна, не е посещавала училище, от рано остава сирак - животът я предлага на много изпитания. Познава нищетата, глада и мизерията. Спечели симпатиите на комисията, по време на разглеждане на възпитателно дело относно едно от децата й, което се движеше в среда неподходяща за него. Впечатли ни с това, че имаше представа за добро и лошо, показа загриженост и тревога за случилото се. В открит разговор сподели, че не разчита само на помощите от детските - а ходи редовно да се труди по нивите, с притеснение подчерта, че не краде и не проси, и че учи децата си също да не крадат, не обвиняваше никого за състоянието и условията при които й течеше животът. Беше открита и не преиграваше. По време на разговора и пред нея бяха поставени въпроси относно упражнявана на по строг контрол върху децата и при несправяне да се обърне за съвет към съответните институции, относно разширяване здравната и култура с нея се проведе и специална беседа. След делото с колежките, решихме - че можем да подадем ръка на тази изстрадала жена и многодетна майка и решихме - кой с каквото може – да донесе излишните дрехи от техните деца и да ги предадем на Анифе Мехмедова, защото знаехме, че тя има нужда и би оценила този жест и щеше да се радва в студените дни, какво топло да облече на децата си.
   Преди дни сърцати служителки от Общинската администрация в град Кубрат - Вилдан Халилова, Невена Стефанова, Нурген Салиева и др. взеха участие в инициативата на МКБППМН и така показаха, че човечността и състрадателността е още жива. Събраните дрехи бяха предадени на многодетната майка на пети октомври от секретаря на МКБППМН и Мюжгян Халил - бивш обществен възпитател към МКБППМН град Кубрат и настоящ възпитател в ОУ „Васил Левски” село Беловец, където учат част от децата на Анифе Мехмедова.
   
   Надие Карагьозова

 

 

 

Инициатива на МКБППМН - община Кубрат Инициатива на МКБППМН - община Кубрат

 

Назад