Две момичета от Кубрат участваха в конференция за Холокоста

   Ученици от СУ „Христо Ботев“ в Кубрат участват в проект „Паметта на Холокоста - път към толерантност“. В неговите рамки Ивиана Христова и Силви Райчева от 11 клас, под ръководството на преподавателката Иванка Алексиева, се включиха в Национална конференция „Ден на толерантност и междуетническа подкрепа“ в Кърджали. Тя бе посветена на 74-та годишнина от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война.
   В конференцията участваха ученици и преподаватели от 19 български града. Официални гости бяха посланиците на САЩ, Израел и Грузия и кметът на Кърджали. В обръщенията си към участниците те говориха за толерантността и междуетническото разбирателство, като гарант за мир и напредък.
   Подготовката на кубратските ученици за конференцията започна с участието им в Националния конкурс за есе на тема „Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война“. Те изработиха и мултимедийна презентация за дейностите в кубратското училище, свързани с възпитаване на толерантност и междуетническо сътрудничество.
   Състоя се вълнуваща среща на гостите от Израел, които са близки на оцелялата от Холокоста Ася Роберман. Представен бе и документален филм за спасяването на българските евреи по време на Холокоста.

 

Назад