В Кубрат връщат стария вариант на движение в центъра

   В Кубрат се състоя публично обсъждане на организацията на движението в централната част на града. Присъстваха заместник-кметовете Нина Цонева и Красимир Великов, председателят на общинския съвет д-р Хюсеин Карасюлейман, общински съветници, служители в общинската администрация, представители на КАТ, граждани. Гости бяха инж. Светлана Христова - проектант от Разград, която бе изготвила новия „Проект за организация на движението в централната градска част в Кубрат“, влязъл в сила през май 2016 г. и главен инспектор Диян Симеонов от КАТ - Разград.
   Измененията по проекта от месец май бяха представени от инж. Светлана Христова. В публичните дебати се включиха местни общественици, бизнесмени и граждани. Като цяло на срещата залегна идеята да бъде възстановено движението по стария план в централната част на Кубрат. Това обаче може да се случи само след решение на местния парламент и подписа на кмета на общината, категорични бяха експертите.
   Възникнаха въпроси за липсата на обособени паркоместа, както и за монтирането на повдигнати пътеки и „легнали полицаи“ на места с висока предпоставка за произшествия и инциденти. Двупосочното движение по улиците „Екзарх Йосиф“, „Люлин планина“ и „Ю. Гагарин“ ще бъде възстановено, а в района на СУ „Христо Ботев“ в Кубрат постъпиха предложения да бъдат монтирани две повдигнати пешеходни пътеки от асфалт.
   Еднопосочното движение по улица „Никола Вапцаров“ по всяка вероятност обаче ще остане непроменено. За изграждането на повдигнати пътеки в конфликтните точки в района на автогарата в Кубрат настоя още и общинския съветник Милена Йорданова. Проектът в сегашния си вид все още не е финализиран, уточни председателят на Общинския съвет д-р Карасюлейман. Той коментира, че паркоместата и паркингите ще бъдат решение, но трябва да бъде изготвена и подробна оценка.
   Постъпиха предложения за създаване на платени зони за престои на моторни превозни средства, както и за премахване на излишните в противоречие с нуждите и движение пътни знаци. Освен за моторните превозни средства трябва да се помисли и за пешеходците, които също са част от движението в града, коментира Главен архитект Стефан Обрешков. Той посочи, че в Кубрат има подходящи места за изграждане на още паркоместа, но те трябва да бъдат уточнени след консултации и оценка.
   Присъстващите изразиха обща позиция, че срокът за тези промени трябва да е до 15 септември, когато интензивността на движение в района на училищата в града се увеличава.

 

 

 

В Кубрат връщат стария вариант на движение в центъра В Кубрат връщат стария вариант на движение в центъра В Кубрат връщат стария вариант на движение в центъра

Назад