Втори национален фолклорен фестивал в Кубрат „Танцувай с Пагане“

   На площад „Възраждане“ в Кубрат се проведе второто издание на Националния фолклорен фестивал за български народни хора, под наслов „Танцувай с Пагане“. Организатори на проявата бяха община Кубрат, НЧ „Св. св. Кирил и Методий - 1891“ и танцова формация „Пагане“ в Кубрат.
   Във фестивала се включиха група за народни танци „Гайтани“ от с. Бабово, Русенско, танцова група „Росица“ от с. Брестовене, Заветско, танцова формация „Шарено хоро“ от гр. Ветово, танцов клуб „Абритус“ от гр. Разград, клуб за народни танци „Хармония“ от с. Цар Самуил, Тутраканско и домакините.
   Гости бяха кметът на община Кубрат инж. Бюрхан Исмаилов, заместник-кметът Нина Цонева и главният експерт в отдел „Култура“ Стоян Черников.
   Фестивалът бе открит от секретаря на местното читалище Гинка Денчева. Първо се изявиха две малки народни певици от Кубрат. След това всеки състав изпълни по няколко хора от своя репертоар.
   Естествено домакините от танцова формация „Пагане“ откриха и закриха програмата. Тя е създадена през 2007 г. от главния художествен ръководител на читалището в Кубрат Здравко Вутов. По-късно неин ръководител става хореографът към читалището Гинка Панчева. В нея са участвали над 150 жени и малко мъже от 10 до 60-годишна възраст. В техния репертоар има над 80 народни хора от всички райони на България.
   Всички състави получиха дипломи за участие и подаръци и сувенири от община Кубрат, връчени от Нина Цонева и Стоян Черников. Хубавият празник завърши с общо многолюдно хоро на площада.

 

 

 

Втори национален фолклорен фестивал в Кубрат „Танцувай с Пагане“ Втори национален фолклорен фестивал в Кубрат „Танцувай с Пагане“ Втори национален фолклорен фестивал в Кубрат „Танцувай с Пагане“

Назад