Денят на Ботев бе отбелязан и в Кубратско

   С поднасяне на венци град Кубрат отбеляза 140 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Учители и ученици от СОУ „Христо Ботев“, а също и граждани почетоха паметта и делото на поета-революционер.
   „Необикновена, покоряваща, магическа сила излъчва личността на Христо Ботев. Само капчица национално самосъзнание да ни е останало и то е достатъчно, за да минат тръпки през кръвта и душите ни, когато стоим пред погледа му. Прозрачни сме пред неговите очи. Ботев е последният истински национален, български мит - най-съвършеният, най-живият, най-историческият, най-достоверният. Гордост е той от нашето вчера, но и надежда и упование, вяра за нашето утре.“, каза в словото си ученикът от 7-ми клас Данаил Павлов.
   Пред паметника в Кубрат бяха поднесени венци и цветя от училището, общинската администрация и граждани. Точно в 12.00 ч. в продължение на три минути вой на сирени огласи лудогорския град и всички населени места в общината.
   Честване по повод 140-годишнината от героичната гибел на Христо Ботев и неговата чета се състоя и в кубратското село Юпер. Вчера пред паметника на загиналите юперчени във войните в селото бе организирано преклонение.
   Слово за великия революционер, пламенен патриот и велик поет Христо Ботев, както и за падналите за свободата на България славни герои прочете Йорданка Иванова - Директор на ОУ „Св.Климент“ - с. Юпер.
   Патриотични песни и думи на признателност пяха и рецитираха децата от Читалищната фолклорна група „Славейче“. Заедно с тях се изявиха и децата от ЦДГ „1-ви юни“- с. Юпер. По повод 2 юни жителите на селото сведоха чела и поднесоха венци на признателност от кметството, местното читалище и училище.

 

 

 

Денят на Ботев бе отбелязан и в Кубратско Денят на Ботев бе отбелязан и в Кубратско Денят на Ботев бе отбелязан и в Кубратско

Назад