Кубратско сдружение организира поход до Старата чешма

   Преди една година в Кубрат бе създадено СНЦ „Гражданско сдружение Кубрат“. Една от основните му цели е опазването на околната среда. През последните месеци сдружението активизира дейностите си. В деловодството на общинския съвет бе внесена докладна записка за рехабилитация и благоустрояване на района около Старата чешма в местността Янката край Кубрат.
   В местността Янката, на 2 км източно от Кубрат, е имало праисторическо селище, основано преди повече от 700 години, върху съществуващата и сега селищна могила и извор, който е превърнат в чешма. Тя е имала много силен дебит и дълго време кубратските жители черпели от нея вода за пиене. Вероятно чешмата е построена около 1924 г., а през 1936 г. е била ремонтирана. Години по-късно и в днешно време кубратчани посещават Старата чешма и пият водата й, за която се твърди, че е лековита. За съжаление дотам все по-трудно се достига, а и районът отдавна е запуснат и занемарен.
   Като първа проява в тази насока сдружението организира пролетен поход до Старата чешма. В него са поканени да участват ученици от кубратските училища и всички желаещи граждани. Походът ще е на 14 април 2016 г. от 14 часа, сборен пункт - парк „Омол“.

 

Назад