58 таланти от страната ще се надпяват в "Медни гласчета"

   Петият национален конкурс "Медни гласчета" за млади изпълнители на забавна песен ще се проведе в Кубрат по време на Майските празници на града. От 20 до 22 май читалище "Св. Св. Кирил и Методий" ще отвори врати за талантите, класирани за участие в конкурса. Община Кубрат организира националната проява с активното съдействие на примата на българската естрада Лили Иванова и с подкрепата на Министерството на културата.
   Заявки за участие тази година са подали 78 деца и младежи. От тях компетентното жури с председател Красимир Гюлмезов одобри тази седмица 58 изпълнители от 18 общини, които ще се явят на финала. Сред тях са представители на София, Варна, Русе, Монтана, Горна Оряховица, Свищов, Сандански, Тетевен, Севлиево, Велико Търново, Пазарджик, Бяла и др. Силно е присъствието на Разград - с 8 участници, и на Кубрат - с 5. Тази година за пръв път са изпратени покани до кметовете на общините, които имат класирани участници, да посетят финалния кръг.
   Конкурсът е за индвидуални изпълнители и за дуети на възраст от 5 до 22 години, разпределени в четири възрастови групи: първа група - от 5 до 8 години; втора група - от 9 до 12 години; трета група - от 13 до 16 години; четвърта група - от 17 до 22 години.
   Наградният фонд е осигурен от спонсори и дарители. Журито ще определи носителя на Гранд при, учредена от Лили Иванова, която ще връчи на победителя. Ще има също награда на Министерство на културата; на класиралите се на първо, второ и трето място; специална награда за сценично поведение; за най-малък изпълнител; приз на музикален педагог; по две поощрителни награди в група; приз на Общината, на фирми и неправителствени организации. На всички участници се връчват диплом за участие и плакети. Наградените изпълнители ще вземат участие в галаконцерта, организиран от Община Кубрат.
   По традиция надпреварата ще бъде открита от кмета на общината Ремзи Халилов и Лили Иванова. В рамките на конкурса ще бъде организирана среща с Лили Иванова, с продуцентите и журито. Ще има разнообразна културна програма.
   по случай петия рожден ден на конкурса ще се състои вечер на приятелството и дискотека. След галаконцерта на лауреатите ще пеят Елица и Стунджи.

 

Назад