Изложба на кремъчната работилница от с. Каменово

   Националният археологически институт към БАН показа най-интересните находки от Археологическо лято - 2015 г., сред които е и праисторическата работилница за кремъчни оръдия на труда от с. Каменово, предаде вестник „Екип 7“. За Регионалния исторически музей - Разград поканата за участие в изложбата е особено престижна, като се има предвид, че през миналата 2015 г. в страната са проучвани над 300 археологически обекта, а на изложбата на НАИМ към БАН са представени експонати само от 24 обекта, проучвани от 15 музея.
   „Най-добрите находки, най-интересните резултати от теренните проучвания на българските археолози през 2015 г. Това е черешката на тортата!“ – така директорът на НАИМ към БАН доц. д-р Людмил Вагалински представи ІХ Национална археологическа изложба, която бе открита в навечерието на празника на археолозите 14 февруари.
   Кремъчната работилница на 6200 години, открита това лято в село Каменово, бе представена чрез кремъци, които са на различен етап на обработка, преди да се превърнат в оръдия на труда. Постер показваше как от кремъчните ядра са били отделяни пластини. Ръководител на разкопките бе доц. д-р Явор Бояджиев със заместник Дилен Дилов, археолог от отдел „Праистория“ в РИМ - Разград.
   На откриването присъства и зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова. На журналистката от БНТ Мария Чернева бе връчена наградата на НАИМ при БАН за принос през 2015 година в опазването и популяризирането на археологическотo културно наследство на България чрез средствата за масово осведомяване.

 

Назад