С нова медицинска апаратура от ново поколение се сдоби МБАЛ – гр. Кубрат

   С апаратура от ново поколение се сдоби Хирургичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Кубрат, подчертаха от регионалния вестник „Екип 7“.
   Иновативният медицински апарат „LigaSure“ и съпътстващите го 24 инструмента са на стойност 25 000 лева. Техниката за конвенционална и лапароскопска хирургия е купена със средства от бюджета на болничното заведение.
   Апаратурата позволява по време на операция само за четири секунди да бъдат запоени кръвоносни съдове до седем милиметра, по този начин цикълът на тъканно запояване се съкращава 17 пъти. Сред предимствата на новата техника са бързо кръвоспиране по време на интервенциите, съкращаване на времето за операция наполовина, намаляване на следоперативните усложнения, респективно и на болничния престой на пациентите. Инструментариумът позволява на хирурзите да оперират всяка област на тялото, без да засягат съседните тъкани и органи, също така не се използват конци, клипси и други материали, които остават в човешкия организъм.
   Първите две операции с новата апаратурата са извършени от д-р Евгени Генев, който от три месеца работи в Хирургичното отделение на болницата в Кубрат. В момента пациенти от селата Осенец и Делчево се възстановяват след интервенциите и разказват, че са доволни от професионалната работа на лекарите и сестрите, както и от болничния престой.
   С тази инвестиция в апаратура лечебното заведение изпреварва по-големи клиники в Североизточна България. Медицинска техника от този клас няма дори в областните болници в Разград, Търговище, Русе и Силистра, твърди д-р Павлина Мичева - изпълнителен директор на лечебното заведение.

 

Назад