Хумористичен клуб “Жарава” в Кубрат чества 27 години от своето създаване

   Хумористичен клуб „Жарава“ в Кубрат е създаден на 20 ноември 1988 г. от художниците-карикатуристи Димитър Атанасов и Стоян Черников и лекарите д-р Красимир Манолов и д-р Павлин Михайлов. По-късно към тях се присъединяват журналистите Павел Павлов и Светломир Киров, както и Николай Колев и Марио Димитров, а впоследствие и други. Кръстник на клуба става известния сатирик от Русе Цветан Тодоров, а председател - Димитър Атанасов, който и досега е начело.
   Клубът на хумориста започва своята дейност с литературни четения в Кубрат и близките населени места, както и в съседните градове. Следват участия в известното по това време предаване „Голямата къща на смешните хора“ на редакция „Хумор, сатира и забава“ на Радио София. Многобройни са изявите на членовете на клуба в различни международни, национални, регионални и местни прояви. Те имат многобройни публикации в национални, областни и местни вестници и списания, сборници и книги, издават хумористични книги. Включват се в карикатурни изложби и хумористични конкурси в страната и чужбина. Много са и спечелените награди, дипломи и грамоти. Кубратчани си сътрудничат и с десетки сходни клубове от страната. А през 1992 г. клубът бе домакин на един от етажите на „Голямата къща на смешните хора“, оценен като един от най-добрите. Почетни членове на клуба са столичните комедийни артисти Мария Сапунджиева и Тончо Токмакчиев, сатирикът Дулинко Дулев и карикатуристът Велко Велков /посмъртно/ от Разград.
   През 2007 г. клуб „Жарава” започва да организира всяка година Национален конкурс за хумор и сатира. В проведените досега 8 издания са участвали над 1 000 творци от страната и Турция. През 2015 г. той не се проведе, по финансови причини. Сега предстои провеждането на 9-то издание на конкурса през 2016 г.
   В петък хумористичния клуб „Жарава“ чества 27 години от своето създаване. На събитието присъства и новият заместник-кмет на община Кубрат Нина Цонева.
   С историята на клуба и националните конкурси, тя бе запозната от неговия председател Димитър Атанасов. Обсъдени бяха някои въпроси, свързани с провеждането на Националния конкурс за хумор и сатира „Кубрат - 2016”. От името на община Кубрат г-жа Цонева обеща пълно съдействие.

 

Назад