В Кубрат почетоха първата българска поетеса Станка Николица Спасо-Еленина

   В Кубрат се проведе литературна среща за Деня на народните будители, организирана от читалищната библиотека. Участваха членове на клуба на учителите ветерани „Просвещение“, на клуба „Млад журналист“ към СОУ „Христо Ботев“, ученици, учители, граждани. Гости бяха Иво Стоянов и Христо Колев от Разградския исторически музей.
   Литературната проява бе посветена на 180 години от рождението на първата българска поетеса Станка Николица Спасо-Еленина.
   Библиотекарката Милена Димитрова представи книгата на Петя Цолова „Падна есенес звезда“ - исторически роман за Освободителната война, в който се разказва и за някои възрожденски дейци, като семейство Икономови и за Станка Николица Спасо-Еленина. Интересни данни и факти за живота на поетесата и нейната книга разказаха Стефка Явашева от библиотеката и Иво Стоянов. Прочетени бяха откъси от книгата й, прозвучаха и стихове за нея от поетесата Петя Йорданова.
   От Разградския исторически музей бяха подарени комплекти книги на читалищната библиотека и клубовете „Просвещение“ и „Млад журналист“.

 

Назад