Американски учител гостува на кубратско училище

   Връзките между СОУ „Христо Ботев“ в Кубрат и гимназията в Хендерсън, щата Кентъки в САЩ, датират от 2007 год., когато възпитаници на двете училища си размениха електронни писма за първи път. Оттогава тази традиция продължава до днес.
   През миналата учебна година седмокласници, с учител по английски език Нина Цонева и техни връстници от класа на учителя в гимназията Уилям Фогъл проведоха две онлайн скайп конференции. На тях учениците представиха себе си, класовете, училищата, градовете, традициите и обичаите при празнуването на общи празници като Коледа, Великден и Хелоуин.
   Фогъл и неговите ученици са останали впечатлени от комуникативните и езиковите умения на кубратските деца, в резултат на което американецът решава да посети СОУ „Христо Ботев“. Тук той влезе в часовете по английски език на учениците от осми и девети клас, след това поговори с подрастващите на различни теми. След това учениците разведоха Фогъл из градския музей, където го запознаха с историята на града. Това стана със съдействието на учителя по история Иванка Алексиева и преподавателя по английски език Цветелина Йорданова.
   При срещата с учениците от девети клас бяха засегнати по-сериозни теми на разговор като приликите и разликите в образователните система на България и САЩ, „За“ и „Против“ смъртното наказание и други обществено-политически въпроси.
   На финала бе организирана среща в актовата зала на училището, на която бяха поканени учениците от езиковите паралелки и техните учители.
   Мелиса Алексиева на отличен английски език представи училището си, след това Уилям Фогъл разказа за това как се оценяват учениците в САЩ, за изпитите в края на учебната година и за богатия си педагогически опит. Присъстващите зададоха няколко въпроса, след което го заведоха на обиколка из града. Показаха му парка „Омол“, центъра на града, разказаха му историята на часовниковата кула и легендата за Хан Кубрат. Накрая гостът благодари на учениците за вниманието им, изрази възхищението си от богатата им обща култура и отличното владеене на английски език и обеща да дойде отново в града.

 

Назад