Първи национален фолклорен фестивал в Кубрат „Танцувай с Пагане“

   На площад „Възраждане“ в Кубрат се проведе първото издание на Националния фолклорен фестивал за български народни хора, под наслов „Танцувай с Пагане“. Организатори на проявата бяха община Кубрат, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий - 1891“ и фолклорна формация „Пагане“ в Кубрат. Във фестивала се включиха танцова формация „Шарено хоро“ от гр. Ветово, група за народни танци „Гайтани“ от с. Бабово, Русенско, танцова група „Росица“ от с. Брестовене, Заветско, фолклорен танцов клуб „Хоротворци“ от Исперих, танцов клуб „Настроение“ от с. Николово, Русенско, танцов клуб „Абритус“ от Разград, клуб за народни танци „Добруджа“ от Тутракан и домакините.
   Приветствени слова произнесоха заместник-кметът на община Кубрат Снежана Георгиева и секретарят на местното читалище Гинка Денчева. Първо се изявиха младите народни певци Паолина Младенова и седемгодишният Ростислав Христов и девойките от танцовия състав към читалището в Кубрат. След това всеки състав изпълни по няколко хора от своя репертоар. Естествено домакините от фолклорна формация „Пагане“ откриха и закриха програмата. Тя е създадена през 2007 г. и сега в нея участват над 50 души, от 10 до 60-годишна възраст. В техния репертоар има над 80 народни хора от всички райони на България.
   Всички състави получиха дипломи за участие и подаръци и сувенири от община Кубрат, връчени от председателя на читалищното настоятелство в Кубрат Руси Русев. Хубавият празник завърши с общо многолюдно хоро на площада.

 

 

 

Първи национален фолклорен фестивал в Кубрат "Танцувай с Пагане" Първи национален фолклорен фестивал в Кубрат "Танцувай с Пагане" Първи национален фолклорен фестивал в Кубрат "Танцувай с Пагане"

Назад