Русенският митрополит Наум води богослужение в Кубрат

   На 11 май Българската православна църква почита светите братя Кирил и Методий. Във всички нейни епархии се отслужи празнична света литургия. Този ден е и храмов празник на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кубрат. Светският празник за двамата братя бележи началото си още през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато църквата вече е почитала създателите на славянската писменост.
   За храмовия празник на църквата в Кубрат пристигна Русенският митрополит Наум. Той беше посрещнат от вярващи миряни, начело с местния свещеник отец Евгений Дечев. Камбанен звън тържествено огласи околността.
   В препълнения храм бе отслужена тържествена литургия. Богослужението се водеше от Негово Високопреосвещенство Наум. В него участваха още свещеник от град Керноч в Румъния и свещеници от съседни енории. В тържественото литургийно съслужение бяха почетени светите братя Кирил и Методий.
   След богослужението свещенослужителите изпяха многолетствия, осветиха вода и приготвените празнични приношения, поръсиха черкувалите се християни за здраве и благополучие.

 

Назад