Кубратска учителка участва в курс по глотодрама в Рим

   Преподавателката по английски език Нина Цонева от СОУ „Христо Ботев“ в Кубрат участва в обучение на тема „Глотодрама - иновационен метод за овладяване на чужд език“ в Рим. Това се случи в рамките на проекта „Знаещи учители, можещи ученици, успешно училище“, ключова дейност „Образователна мобилност за граждани“ на програма „Еразъм+“.
   Обучението продължи 12 дена, като в него се включиха 8 участници от Канарските острови, Китай, Бразилия, Италия и България. Обучението се проведе в две части - 16 часа теория и 24 часа практика. Теоретичните занимания се състояха в офиса на „Новакултур“ - фирмата обучител, в самото сърце на Рим, на 20 метра от площад Спаня /Испанските стъпала/. А практическите занимания бяха в малко театрално студио на име Театър Манхатън, близо до Колизеума.
   Самият метод глотодрама за преподаване на чужд език обединява разнообразни лингвистични и театрални дейности за постигане на обща цел — максимално ефективни и комуникативни умения. Около 90 учебни часа се предвиждат за провеждане на един пълен курс на обучение по този метод, но поради особеностите на българската образователна система, те могат да се редуцират до 45 часа. За прилагане на този метод в процеса на обучение са нужни двама преподаватели — един по съответния чужд език и вторият по актьорско майсторство, класна стая с обособена, често импровизирана сцена, видеокамера и граматичен кът, оборудван с речници, табла, учебници и помагала. Учениците се учат активно, чрез действие, като процесът преминава през пет етапа.
   Методът е изключително гъвкав и може да се прилага за всякакво ниво на владеене на езика - от начинаещи до напреднали. Той учи учениците не просто да имат знания, а да се научат как да прилагат тези знания.
   По проекта, в началото на март, предстои участие на двама учители от СОУ „Христо Ботев“ в конференция в Белгия.

 

Назад