Кубратска ученичка с първа награда в национален конкурс

   На тържествена церемония в Информационното бюро на Европейския парламент в София, евродепутатът Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, награди победителите в конкурса, който организира за ученици от цялата страна. Темата на тазгодишния шести пореден ученически конкурс за есе и мултимедийна презентация беше „Помощта на ЕС за развитие - моят поглед, моите идеи“. Тя е в контекста на 2015 г., обявена за Европейска година на развитието. Конкурсът бе в две възрастови категории - 8-9 клас и 10-12 клас.
   Преди обявяването на резултатите и връчването на наградите, Мария Габриел приветства участниците и гостите на церемонията, подчертавайки, че е важно ЕС да помага на развиващите се страни, защото това е помощ за самите европейски граждани. Тя заяви още: „Темата беше трудна, но основното е, че помощта на ЕС за развитие е инвестиция в бъдещето, инвестиция в no-мирен и сигурен свят.
   Повечето от участниците са откроили образованието като приоритет на помощта за развитие. Радващото за мене е, че младите хора са разбрали, че по-доброто образование води до по-добра перспектива, до икономическо и социално развитие. Основното послание е, че ЕС трябва да продължи да помага на най-бедните и слаборазвити страни, защото помагайки на тях, помагаме на самите себе си“.
   Тази година творбите на участниците в конкурса бяха оценявани от авторитетно жури с председател проф. Лазар Копринаров от Югозападния университет „Неофит Рилски“. По регламент, във всяка категория трябваше да бъдат връчени по пет първи и пет поощрителни награди. Мария Габриел изненада приятно участниците, като обяви по десет първи награди. В категорията за мултимедийна презентация, посещение на Европейския парламент в Брюксел спечели и Нора Недкова от СОУ „Христо Ботев“ в Кубрат.

 

Назад