В ПУИ "Д-р Петър Берон" в Кубрат откриха нова градинка - дарение от шведски приятели

   В ПУИ „Д-р Петър Берон“ в Кубрат вчера бе открита нова градинка, наречена „Стура странд“, която е дарение от младежката мисионерска организация в Онимскуг, Швеция. Името на градинката идва от едноименната лагерна станция на младежката мисионерска организация - тя се занимава с благотворителна дейност и е свързана с църквата им.
   Специално за случая в училището гостува дългогодишният приятел от Швеция Уле Тисел, заедно със съпругата си Маргарета и дъщеря си Елин. В Кубрат всички знаят кой е Уле. Връзките с училището и с града са от 1995 година, когато директор на помощното училище беше сегашният кмет Ремзи Халилов. Оттогава е и побратимяването на Кубрат с град Омол в Швеция.
   През първите години от демокрацията приятелите от Швеция, по инициатива на Уле Тисел, подпомагаха училището с дарения - дрехи, обувки, предмети, храни, и така е всяка година. Деца от помощното училище са ходили на лагер в Омол. Последните събрани средства от шведските приятели, които са 5100 лв., бяха вложени в създаването на градинката.
   В нея ще бъдат поставени детски съоръжения - люлки, пързалки, въртележка, ограда. Те ще бъдат доставени от фирма от Провадия. Общо около 15 хил. лв. са дадени за обновяването на двора на училището. Те са от дарението от шведските приятели, по проекта ПУДООС, както и средства от бюджета на училището. Гостуването на Уле Тисел, който е на 81 години, е по негово желание. Той поискал отново да види своите малки приятели от Кубрат и да бъде тук за откриването на градинката. Сред гостите бяха Пейчо Георгиев, който като началник на РИО - Разград, бе съпричастен към приятелството с Омол, както и старши експертът Николай Миланов.
   Преводач бе Емил Раданов, който живее в Швеция и поддържа близки връзки с шведското семейство. Уле Тисел и семейството му бяха посрещнати сърдечно от децата с питка и шарена сол. Директорът Михаил Маринов приветства гостите и каза, че от помощното училище е тръгнало преди години приятелството на Кубрат с Омол. А градинката е скъп подарък от шведските приятели. В Кубрат има парк „Омол“, а в ПУИ „Д-р Петър Берон“ - градинка „Стура странд“, която по нищо няма да отстъпва на градския парк, каза директорът.
   След това дъщерята на Уле - Елин Тисел изненада приятно присъстващите с изпълнена от нея песен на български език. Оказа се, че тя пее в хор за български песни и работи в театър „Слава“ в Стокхолм. Децата от специалното училище се представиха с кратка програма от песни и танци и събраха аплодисментите на всички. След това Уле Тисел, Михаил Маринов и кметът Ремзи Халилов прерязаха лентата и откриха новата градинка. Гостите разгледаха модерната база на училището, в което учат 87 деца. Впечатляваща е сензорната стая, една от най-добрите в областта, която се използва за peлаксация. Класните стаи също са модерни и удобни за обучение.
   Спортният комплекс съдържа стая за фитнес и физкултурен салон. „Училището е станало супер модерно!“, каза накрая Уле Тисел, който от десетина години не бе посещавал Кубрат. Сега е доволен от видяното и не скри обичта си към малките възпитаници на училището. Специалното училище в Кубрат се развива успешно, то е сред 10-те най-добри в страната, не скри гордостта си и директорът Михаил Маринов.
   Тук се учат деца от областта и в модерни условия усвояват знанията. Тази година училището ще чества своя 50-годишен юбилей. Това бе и първата инициатива от многото, които ще се проведат през учебната година.

   Галина Матева

 

 

 

Награди за шведски гости от побратимен град Награди за шведски гости от побратимен град Награди за шведски гости от побратимен град
Награди за шведски гости от побратимен град Награди за шведски гости от побратимен град Награди за шведски гости от побратимен град
Награди за шведски гости от побратимен град Награди за шведски гости от побратимен град Награди за шведски гости от побратимен град
Награди за шведски гости от побратимен град Награди за шведски гости от побратимен град Награди за шведски гости от побратимен град

 

Назад