Млади таланти от страната се надпяват в Кубрат

   За 8-ми път в Кубрат се провежда Националният конкурс „Медни гласчета“ за млади изпълнители на забавна песен с активното съдействие на Лили Иванова и с подкрепата на Министерството на културата. Под ръководството на главния експерт в отдел „Култура“ на общината Феодора Илиева бе създадена отлична организация. Голям е интересът и от обществеността в града, бизнесмени и почитатели на Лили.
   За участие кандидатстваха 72 млади изпълнители от цялата страна. До втория етап, когато песните ще бъдат изпълнявани на живо, бяха допуснати 56 млади таланти. Най-много са участниците от Варна - 9, Свищов - 6, има и от Велико Търново, Разград, Севлиево, Бургас, Сандански - общо от 19 града в България. Сред тях са и 7 изпълнители от Кубрат.
   Възрастовите групи са отново три - от 8 до 12 г., 13 -16 г. и 17 - 20 г. Най-голяма е конкуренцията при най-малките, където ще участват 22 деца.
   Тази година журито е в състав: Красимир Гюлмезов - председател и членове - Явор Кирин, Орлин Павлов и за първи път - Поли Генова.
   От 2008 г. в сградата на читалището бяха оборудвани зала на обединената школа по изкуствата и гримьорна с дарения от Лили Иванова. По време на тазгодишната подготовка за конкурса те бяха освежени и обогатени с нови експонати. В дните непосредствено преди проявата в залата на школата цареше трескава подготовка на кубратските участници.
   В читалището вчера се проведоха прослушванията на участниците в първата възрастова група. Днес ще се изявяват младите таланти от останалите две групи. Вечерта от 20 часа в центъра на града ще се състои галаконцерт на лауреатите. На тях ще бъдат връчени 20 кристални статуетки с логото на конкурса. Наградите са подсигурени от Министерството на културата, община Кубрат и местни бизнесмени.
   В концертната програма ще участват и членовете на журито, известните български изпълнители Поли Генова и Орлин Павлов.

 

Назад