Абитуриенти от Кубрат реализираха първото събитие от „Един ден без джобни-превенция чрез добротворчество“

Ученици от 12Б клас при СУ „Христо Ботев“ първи реагираха и прегърнаха идеята на благодарствената практика. В навечерието на един от-най тачените битови празници Бабинден отправиха мил жест към АГ отделението на местната болница със завеждащ д-р Росица Димитрова. 9 доброволци, от които 6 абитуриенти, един седмокласник един четвъртокласник и един първокласник. Те заделиха символична сума от джобните си, с които закупиха празнична торта и малка декоративна ваза за отделението, в което работят медицинските специалисти, дарявайки с нов живот и полагайки грижи за здравето на новородените и техните майки. Лично завеждащият отделението д-р Росица Димитрова – медик с дългогодишна практика, посрещна емпатистите и ги запозна с най-малките гости на отделението – новородените бебета от 19 януари 2023 г. – и двете момчета. С тях, общият брой на проплакалите бебета от началото на годината са шест. В края на срещата учениците бяха нагостени от екипа на д-р Димитрова, а тя връчи първите благодарствени грамоти от името на местната комисия.
На 21 януари (по стар стил) народната традиция отдава почит на бабите акушерки – тези, които помагат при раждането и се грижат за здравето на родителката и бебето. В по-общ план Бабинден е празник на женската плодовитост, на децата и новия живот.
Със събитието емпатистите отбелязаха още една значима дата от първия месец на годината, а това е 11 януари – Международният ден на думата „Благодаря!“.
Целта на инициативата „Един ден без джобни“ има и социално-образователна страна (малък превантивен експеримент), а именно – чрез малки жестове учениците-доброволци, чрез конкретни стъпки, да осъзнаят, че могат да коригират вредните навици, като полагат по-добри грижи за своето физическо и емоционално здраве, и чрез насочване на част от джобните, които обикновено харчат за нездравословна храна да упражняват добротворчество не само по време на големите празници, а всеки ден, защото истинският доброволец е доброволец всеки ден и няма материална стойност. Понякога само една искрена усмивка, мила дума или прегръдка, отправена към човек, изпитващ болка е достатъчна да облекчи мъката му.
Всеки участник, подкрепил идеята-превенция чрез добротворчество, ще получи от местната комисия похвална грамота и ученическа папка с позитивни послания, посветени на любовта.
Както съобщихме по-рано, през цялата година по различни поводи всеки месец ученици-доброволци към местната комисия ще споделят и заделят от джобните си за добротворчество. Ще се ръководят от позитивната практика на благодарност, от желанието да споделят време, внимание, емоция с дете или възрастен, който има конкретна нужда, ще си сътрудничат с връстници, които изпитват затруднения и др., както и да помогнат на самите себе си. Как? Като харчат по-малко средства за цигари (една немалка част от учениците са пушачи), енергийни напитки или захарни изделия, които водят до зависимости, а това развива лоши навици, които трудно се преработват.

МКБППМН-Кубрат

 

 

 

МКБППМН-Кубрат МКБППМН-Кубрат МКБППМН-Кубрат

Назад