Община Кубрат отличи най-добрите спасители в Лудогорието

   Кметът на Община Кубрат Алкин Неби поздрави отбора на СУ „Христо Ботев“ в Кубрат, който спечели през месец май ученическото областно състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ в град Разград.
   Поздравления към децата и училищното ръководство отправиха председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, както и директора на Дирекция „Специализирана администрация“ към Община Кубрат Стефан Калинов.
   В 20-ото издание на състезанието се включиха седем отбора от общините Разград, Исперих, Кубрат, Лозница, Завет, Цар Калоян и Самуил. Учениците от V-ти до VII-ми клас, демонстрираха практическите си умения в обособените четири центъра – „Защита при бедствия“ и по-точно действия при земетресение и наводнение, „Защита при промишлени аварии, радиоактивно заразяване, химическо замърсяване и биологични агенти”, „Пожарна безопасност“ и „Първа помощ“. Според регламента на надпреварата, те трябваше да решават и писмен тест с теоретични казуси.
   Тази година първенец стана отборът на СУ „Христо Ботев” – Кубрат с комплексен сбор точки 263.5 при 300 максимални. Наградите на победителите – купи и грамоти, връчи директорът на РДПБЗН – Разград комисар Емилиян Станев.
   Целта на състезанието е да се провери нивото на знанията за поведение и действие за защита при различни видове бедствия, пожари и промишлени аварии, придобити през основния курс на обучение в системата на средното образование и да се популяризира дейността на ГДПБЗН сред подрастващите.
   „Тази година заложихме на отличниците и формулата се оказа успешна. От 22 години не бяхме печелили това състезание, но ето, че вече това е факт и сме първи в областта“, обясни заместник-директорът на най-голямото училище в общината г-н Венко Божанов. Той допълни, че победителите от Кубрат вече се готвят и за националното състезание, което ще се проведе на 27 – 29-ти юни т.г. в град Велико Търново. Помощ за кубратските състезатели при тренировките им за състезанието в старата столица вече оказват и от областния град Разград.
   Кметът Неби подчерта, че подобни форуми и учения са от изключително значение, тъй като бедствията и авариите могат да застигнат всички, посочвайки последните наводнения в крайдунавския град Русе. Градоначалникът благодари за усилията и на учениците, и на училищното ръководство, като подчерта, че този успех доказва, че община Кубрат има потенциал и има с какво да се гордее.
   След разговорите най-добрите спасители на Лудогорието получиха подаръци и аплодисменти.

 

 

 

Община Кубрат отличи най-добрите спасители в Лудогорието Община Кубрат отличи най-добрите спасители в Лудогорието Община Кубрат отличи най-добрите спасители в Лудогорието

Назад