Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад

   И тази година по повод Майските празници в община Кубрат традиционният парад на ретро автомобили се проведе при широк обществен интерес от стотици жители и гости на лудогорския град. Участниците в Кубрат бяха 130 и от цялата страна. Изданието на парада е шесто, като поред трябваше да е седмо, но поради по-рано наложените ограничения, заради коронавирусната пандемия, той се проведе за шести път на площад „Възраждане“ в лудогорския град. Парадът откри Кметът на Община Кубрат Алкин Неби, който е и патрон на мероприятието.
   Приветствия към жителите на лудогорския град и гостуващите участници от цялата страна бяха отправени от ръководството на Общината и инициаторите – Христо Антонов и Анушка Антонова. Организатори на събитието са Авто-мото ретро клуб „Хан Кубрат“ и Община Кубрат.
   На площада в родния град на Лили Иванова бяха изложени уникални модели от цялата страна, както и машини с много отличия от подобни форуми. След официалното откриване се състоя автомобилно дефиле по главните улици на града, като традиционно колоната бе поведена от най-старото возило, участвало на парадите в Кубрат не веднъж – Мерцедес от 1927 година. След двучасова пауза и оглед на ретро возилата на площада се проведе и церемонията по награждаване на собствениците и водачите на най-атрактивните коли и мотори. Купи, награди и грамоти бяха връчени от кмета на община Кубрат Алкин Неби, неговите заместници Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, от председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, както и от председателя на автомобилния клуб в Кубрат Христо Антонов.
   Купата на Кмета спечели Милен Дачев от град Кубрат с Москвич 21412, а специалната награда на кубратския градоначалник спечели Пежо 104 от 1982 г. на Андрей Андреев от Разград.
   В категорията за произведени автомобили до 1945 г. първото място извоюва Пламен Пенчев от Разград с Пежо 402 от 1937 година. Автомобилът бе показан за първи път в Кубрат и предизвика интереса на всички любители на ретро возилата.
   В категорията за произведени автомобили до 1965 г. първото място получи Кольо Тончев от Добрич с Трабант 600 от 1963 г. Второто място в категорията извоюва Форд Мустанг от 1965 година със собственик Иво Арангелов от Търговище, а третото място бе за силистренецът Румен Русев с Волга М21 от 1962 година.
   В категорията за произведен автомобил до 1985 година първото място спечели Красимир Къров от Варна с Мерцедес W108 от 1967 година. Второто място отиде за участника Клиф от Великобритания, който извоюва почетното място с уникалния Линкълн Континентал от 1979 г. Автомобилът дефилира за първи път в Кубрат, а участникът сподели, че е силно впечатлен от организирания парад в град Кубрат. Третото място спечели Милен Дудев от Русе с автомобил Фолксваген 1300 от 1968 година.
   Журито избра Мерцедес от 1927 година за най-атрактивен автомобил в VI-ото издание на ретро парада в Кубрат. Уникалната машина е печелила не веднъж най-престижните отличия от подобни форуми и е собственост на Валентин Василев от с. Николово, който е член на кубратския автомобилен ретро клуб.
   За най-елегантен автомобил журито в състав: Кольо Тончев от Добрич, Александър Груев от Варна и Десислава Василева от Русе, избраха Шкода Октавия от 1963 година, собственост на Пламен Веселински от град Разград.
   За най-автентичен и оригинален бе избран военният автомобил ДКВ-Автоюнион от 1946 година на Лютви Дахилов от с. Беловец, а Трабант 601 от 1987, собственост на Ангел Пеев от Варна, бе определен за най-добре тунингован автомобил в шестия ретро парад за автомобили в град Кубрат, украсен с герои от филмовата поредица „Ледена епоха“.
   И тази година бяха отличени най-добрите мотоциклети. Като най-атрактивен бе избрана двуколесната машина Honda Gold wing от 1986 г., собственост на Стефан Николов от Исперих. Най-добре реставриран бе мотора Ява 250 от 1972 г. на Реджеб Баш от с. Севар. За най-автентичен бе определен мотоциклетът Балкан 250 от 1964 г. на Мирослав Стефанов от Тутракан. Специалната награда при мотоциклетите взе Ивайло Кадиев от Ветово с неговия ИЖ 56, а втората специална награда при моторите спечели Бирол Рахмилов от Кубрат със Симсон S51 от 1983 година. Специална награда при мотоциклетите спечели и Илиян Илиев от Рузе с Возход-1 от 1967 година. На събитието присъстваха и десетки любители на марката мотори Симсон от кубратския квартал Дряново, които бяха приветствани от всички любители на ретро возилата.
   Още специални награди при автомобилите спечелиха участниците: Пламен Бешев от Русе с Мини Купър от 1989 г., Веселин Ковачев от Разград с Пежо 205 от 1988 г., Иван Василев от Казанлък с Волво 740 от 1985 г., Иван Енчев – Операта от Кубрат, който бе и най-възрастния участник на парада, с VW Golf Country от 1991 г., Божидар Хаджидимитров от Варна с ВАЗ 2105 от 1990 г., Петър Савов от Велико Търново, също с ВАЗ, но от модел 21011, Ива Иванова с Мерцедес от Русе Е300 от 1990 г. и Здравко Здравков от Варна с Ягуар от 1988 г.
   Награди и отличия традиционно бяха връчени и на най-младите участници в ретро парада. Отличени бяха 14-годишния Кристиян Русев от Силистра, Аника Василева от с. Николово на 14 години, Владо Владов на 13 години от Русе и най-малката участничка, която е едва на 1 годинка Габриела Стоянова от Русе, която вече прохожда с колелата на ретро возилата.
   Награди от Авто-мото ретро клуб „Хан Кубрат“ бяха връчени лично и за представителите на Общината, начело с кмета Алкин Неби, който получи часовник с формата на сова – символ на мъдрост и решителност. Грамоти и символични участници за спомен получиха всички участници. Награди за участници в парада бяха връчени и от Ретро музея в град Варна.
   По повод празничното изложение и дефиле Кубрат поздрави жители и гости с прекрасна фолклорна и естрадна програма. На сцената в тихото градче се изявиха под съпровода на оркестър „Славяни“ талантливите певци от Детската музикална школа към НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1891“ в Кубрат с вокален педагог и ръководител Гинка Денчева, както и възпитаниците на г-жа Сийка Русева.
    Пред присъстващите пяха талантливите певци Виктория Деганс, Марина Маринова, Доника Димитрова, Александра Овчарова, Павлина Неделева, Аксевер Рамадан, Илкнур Бейнур, Даная Драганова, Александър Евгениев, Венислава Георгиева, Йорданка Георгиева и други.
   Специални благодарности към всички участници отправиха организаторите от Община град Кубрат и Авто-мото ретро клуб „Хан Кубрат“.
   Атракция на ретро парада бе автомобил „Мерцедес“ – модел Пулман 350, произведен в Германия през 1927 година.

 

 

 

Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад
Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад
Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад
Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад Кубрат бе домакин на ретро автомобилен парад

Назад