В Севар откриха паметна плоча и отбелязаха пролетния обичай „Хъдреллез“

   По повод 6-ти май – Деня на храбростта и празника на Българската армия и празничния събор в село Севар в центъра на кубратското село беше открита паметна плоча с имената на загиналите във войните за защита и обединение на България жители на село Севар. Общо 43-ма герои от тогавашното село Джеферлер, пренесли живота си пред олтара на Отечеството, като днес техните потомци и признателни севарчани сведоха глави пред паметника с техните имена.
   Идеята за изграждането на плочата с имената на загиналите по фронтовете на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война дошла от родената в село Севар и вече бивша преподавателка в Софийския университет г-жа Емилия Караханова. Тъй като обаче инициаторката не можа да присъства лично на днешната церемония благодарствени й думи бяха предадени от нейната племенница - Елис Солакова.
   Основен принос за изграждането на паметника има читалищното настоятелството на НЧ "Отец Паисий - 1928" в с. Севар със секретар г-н Ахмед Кенаров и председателя на културната институция г-н Хамза Чакър. Читалището е осигурило и цялостното финансиране за стената-паметник. Помогнали също местни общественици, както и служители от Областната администрация в лицето на г-н Светлин Симеонов, който изнамерил в архивите имената на падналите във войните.
   По стара българска традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол, а сред тях бяха Народния представител в 47-ото Народно събрание Марин Шишев, зам.-Областният управител на Разград Драгомир Златев, председателят на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров, зам.-кметът на Община Кубрат Женифер Пойраз, кметът на Севар Леман Сюлейманова, общински съветници, директорът на Дирекция "Специализирана администрация" към Община Кубрат Стефан Калинов, представители на институции, местни общественици и жители на селото.
   След химните на България и ЕС плочата откри местният агробизнесмен и председател на читалището в Севар Хамза Чакър. В символ на мир в кристалното и синьо небе над селото полетяха дузина бели гълъби, пуснати от деца в народни носии. Венци и цветя бяха поднесени от държавните институции, политически представителства, общински съветници, граждани и други. В края на церемонията бяха връчени 22 почетни плакети на потомците на загиналите във войните.
   Събитието в Севар завърши с празничен коктейл в читалището, като посетителите имаха възможността да разгледат и подредена етнографска изложба.
   Само няколко часа след откриването на паметната плоча на загиналите във войните севарчани местни самодейци и жители на село Севар представиха богатият алиански обичай „Хъдреллез“. Пролетния обичай бе наблюдаван от стотици жители и гости на Севар, сред които бяха Кметът на Община Кубрат Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, общински съветници към местния парламент в лудогорския град, културни деятели и местни общественици.
   В пресъздаването на фолклорната традиция се включи и кметът на селото Леман Сюлейманова, а за обичаят разказа секретарят на читалище „Отец Паисий - 1928“ Ахмед Кенаров. По думите на секретаря „Хъдреллез“ в село Севар се изпълнява от няколко века, или повече от 400 години.
   Обичаят символизира естествената природна приемственост с началото на живота. Танцът и ритуалните молитви се изпълняват само от жени.
   Хъдреллез е един от най-живописните и колоритни обичаи в Лудогорието и по-специално в община Кубрат. Обичаят води началото си от легендата за двамата братя-Хъдър и Илияз, които били покровители на хората, животните и плодородието. Двамата братя пътували по различни места и само веднъж в годината - на 6 май - се събирали на богата трапеза, на която разказвали какви добри дела са извършили за хората, животните, природата. Поради това се приема като празник на пролетта, след който започва плодородното лято.
   В редица краища се нарича още „Какава“, „Хафтамал“, „Егридже“, Едирлез, „Хъдърлез“ и др. В края на обичая всички участници се снимаха и се почерпиха с вкусен сладолед.

 

 

 

В Севар откриха паметна плоча и отбелязаха пролетния обичай „Хъдреллез“ В Севар откриха паметна плоча и отбелязаха пролетния обичай „Хъдреллез“ В Севар откриха паметна плоча и отбелязаха пролетния обичай „Хъдреллез“
В Севар откриха паметна плоча и отбелязаха пролетния обичай „Хъдреллез“ В Севар откриха паметна плоча и отбелязаха пролетния обичай „Хъдреллез“ В Севар откриха паметна плоча и отбелязаха пролетния обичай „Хъдреллез“
В Севар откриха паметна плоча и отбелязаха пролетния обичай „Хъдреллез“ В Севар откриха паметна плоча и отбелязаха пролетния обичай „Хъдреллез“ В Севар откриха паметна плоча и отбелязаха пролетния обичай „Хъдреллез“

Назад