Със зрелищни кушии и концерт на самодейци Севар отпразнува селищния си празник

   В кубратското село Севар се проведе II-ри Републикански кръг на националните надбягвания с коне. Кушиите се проведоха на хиподрума край кубратското село, което празнува втори ден селищен празник. Дузина красиви гълъби дадоха началото на зрелищното събитие, прелитайки пред погледите на близо 5 000 зрители.
   Гости на събитието бяха народния представител от Движението за права и свободи инж. Ихсан Хаккъ, общинските кметове на Исперих и Завет – инж. Белгин Шукри и Ахтер Велиев, както и зам.-кметът на Община Исперих Ариф Ахмед. Тук беше също кмета на Община Кубрат Алкин Неби, председателят на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров и неговият колега от Исперих Бейти Бекир, кметът на селото домакин Леман Сюлейманова, кметове на кметства, общински съветници, жители и гости на Севар и община Кубрат. Приветствия към всички любители на конния спорт и към всички празнуващи бяха отправени от кмета на Севар и кмета на Кубрат Алкин Неби.
   Надпреварата, в която се включиха общо 54 коня, се проведе в седем гари и с общ награден фонд от 8 000 лв., който обаче бързо набъбна до сумата от около 10 000 лева. Известният доайен и председател на Клуба по конен спорт в село Севар Ебазер Юмеров още в началото реши да добави по 100 лв. за спечеленото първо място на всяка от гарите. Подобен пример, но само за втора гара, реши да направи и Христо Христов от град Гълъбово, който дари сумата от 1000 лева на победителите в гарата.
   В първа гара на 800 м. за двугодишни коне победители станаха Светлана Михалева от с. Писанец, Нурай Хамил от Севар и Стоян Ганчев от провадийското село Бозвелийско. Втората гара на 800 м. за тригодишни арабски вихрогона спечелиха домакините от Севар с жокей Нурай Хамил, следван от Радостин Иванов от София и Валентин Атанасов от Държавното предприятие "КАБИЮК" - гр. Шумен.
   Третата гара на 1600 м. спечели Ахмед Алиибрям, който донесе титлата за с. Прелез. На второ място се класира Нурхай Хамил, също за отбора на Прелез, а Светла Михалева грабна третото място за село Юпер. В четвърта гара, също на 1600 метра, надделяха Валентин Атанасов за с. Градинарово, М. Мартинов от град Дългопол и Радостин Иванов за с. Беловец.
   В пета гара на 1200 м. победител стана Ахмед Алиибрям за Севар, следван от Нурхай Хамил, също от Севар и Валентин Атанасов за град Дългопол. В шеста гара на 2200 м. превъзходството отново беше за Нурхай Хамил, но този път отново за Севар, следван от Страхил Андонов от с. Голяма вода и Марин Маринов от с. Нова Шипка в община Долни Чифлик.
   В последната гара на 3200 м., или т.нар. „Баша“, победител стана Ахмед Алиибрям, който донесе първото място за с. Беленци. Втори в надпреварата на 3200 м. стана Нурхай Хамил от Севар, а трети – Добрин Ганчев от село Ръжица. На събитието, освен парични награди, бяха раздавани купи и призови ленти. Наградите на участниците бяха връчени от почетните гости, сред които един депутат, четирима кметове, председател на Общински съвет и двама общински съветници.
   Празничните събития в Севар продължиха с концерт на местни и гостуващи самодейци от селата Севар, Бисерци и Мъдрево. Концертната програма стартира от 16.00 часа и беше открита от кмета на Община Кубрат Алкин Неби и кмета на Севар Леман Сюлейманова. На сцената, пред погледите на стотици жители и гости, се изявиха малчугани от Детска градина „Пролет“ в с. Севар, както и много млади певци, и музиканти, сред които изпълнители бе и кмета на Мъдрево Салим Мустафа. Публиката се наслади на музикални, певчески и танцови изпълнения от българския и турския фолклор, като пъстрото събитие завърши с красивото „Веселиново хоро“.

 

 

 

Със зрелищни кушии и концерт на самодейци Севар отпразнува селищния си празник Със зрелищни кушии и концерт на самодейци Севар отпразнува селищния си празник Със зрелищни кушии и концерт на самодейци Севар отпразнува селищния си празник
Със зрелищни кушии и концерт на самодейци Севар отпразнува селищния си празник Със зрелищни кушии и концерт на самодейци Севар отпразнува селищния си празник Със зрелищни кушии и концерт на самодейци Севар отпразнува селищния си празник

Назад