Кметът на Кубрат откри обновен парк в Бисерци

   Кубратското село Бисерци отбеляза подобаващо празничният 6-ти май. Празникът се проведе във вече изцяло обновения централен парк на селото и бе белязан с много красиви и слънчеви емоции.
   Лентичката на обновената за селото придобивка от Община Кубрат прерязаха лично кметът на Кубрат Алкин Неби, кметът на Бисерци Алиш Арифов и председателят на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров. Красивият кът за отдих и игра е снабден с нови пързалки и катерушки, люлки, тенис за маса, като са изградени нови алеи с цветя, пейки, съдове за смет и други съоръжения. Благодарности за изпълнените обещания от Община Кубрат отправиха жители на селото и кметът Арифов.
   Още в началото гостите бяха посрещнати с питки и сол, както и с много пъстри цветя от малчуганите на селото. За гостите децата от Детска градина „Слънчо“ в село Бисерци изпълниха няколко песнички и стихчета, а за отличните им изпълнения получиха и много лакомства.
   По повод пролетния празник алианската общност в Бисерци представи пред жители и гости традиционният пролетен обичай "Хъдреллез", за който местните самодейци и представители на обичая бяха вписани през 2014 г. в представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища”.
   По време на този обичай се пеят песни, с които се гонят злите сили, отправят се пожелания за здраве, берекет, обич и добруване. Играят се хора, които съдържат фолклорни елементи и ритми характерни само за обичая. Символично се подковават животните, които ще изорат нивата, пресъздават се природните блага и се берат плодовете от Майката Земя.
   Поздравления към всички отправи кметът Неби, който пожела на хората от селото най-вече здраве и щастие, мир в Родината и по света. Празничното събитие приключи с кръшно българско хоро, в което се включиха и гостите от град Кубрат.

 

 

 

Кметът на Кубрат откри обновен парк в Бисерци Кметът на Кубрат откри обновен парк в Бисерци Кметът на Кубрат откри обновен парк в Бисерци
Кметът на Кубрат откри обновен парк в Бисерци Кметът на Кубрат откри обновен парк в Бисерци Кметът на Кубрат откри обновен парк в Бисерци

Назад