Божурово отбеляза селищния си празник

   Само ден след провеждането на Фолклорния фестивал „Божурите“ кубратското село Божурово отбеляза подобаващо и селищният си празник. Празничните прояви стартираха с футболен двубой между селата Божурово и Звънарци. Двубоят в известното село на щъркелите откри кметът Юджел Алимов, а сред първите гости на местното дерби бяха и неговите колеги – кметовете на съседните села Горичево и Звънарци – Ерсен Ибрям и Йълмаз Мехмед.
   Въпреки, че двата отбора завършиха с по един разменен гол в двете противникови мрежи в редовните минути победителят на срещата беше определен чрез дузпи. Само с един гол разлика за крайното 6:5 „Купата на Кмета“ спечели отбора на Божурово. В последните минути на мача и в изпълнението на наказателните 11-метровите удари под номер 8 на фланелката с коженото кълбо се включи и кмета Алимов.
   Играчите получиха овациите на публиката, парична награда и празничен обяд в единственото местно заведение в селото. Час след събитието в красивия парк на селото се проведе и празничен турнир по тенис на маса. В него участваха общо 12 играчи, които премериха умения, сръчност и бързина. На I-во и II-ро място се класираха играчите Гален Николов от с. Божурово и Хъкмет Назиф от с. Бисерци. Наградите на победителите връчи лично Кметът на Община Кубрат Алкин Неби. В края на турнира завидни умения с хилката показа и кубратския градоначалник.
   Следобедът в китното и пролетно село продължи с приятна изненада и за малчуганите. В Божурово гостуваха приятелите на децата от русенската аниматорна група „Веселяците“. След следобедната си дрямка и разходка в парка децата посрещнаха любимите си герои с грейнали очи. Тук бяха любимите им Елза от „Замръзналото кралство“, Батман, Спайдърмен и други. Детските усмивки и радостни глъчки изпълниха централния площад на Божурово. Малчуганите пяха и танцуваха, включваха се заедно със своите родители и близки във всевъзможни игри и щури лудории, като преминаване през импровизиран тунел, рисуване по ръчичките и дърпане на въже.
   По повод празничният ден на село Божурово кметът Юджел Алимов поздрави всички присъстващи, като благодари за съдействието на Община Кубрат и спонсорите, които направиха празника още по-хубав и цветен. На събитията в Божурово присъстваха кметове на кметства, общински съветници, жители и гости на Божурово. Поздравления към всички отправи и кметът Неби.
   След забавата на малчуганите присъстващите гости и жители на селото разгледаха самостоятелна изложба на млад художник, който е роден и живее в Божурово. Десетокласникът Алпер Нихатов, възпитаник на Националното училище по изкуствата в град Русе, представи свои произведения, които предизвикаха интереса на посетителите. Лично общинският кмет поздрави младият талант, като му пожела реализация в начинанията и много творчески успехи. Само за броени минути няколко от произведенията вече бяха закупени.
   По време на първата си самостоятелна изложба младият художник заяви, че ще се развива в сферата на живописта, като ще продължи да черпи опит и знания в Националната художествена академия в Бургас. Майсторският рисунък на твореца е впечатлявал редица критици по многобройни конкурси и творчески форуми, свързани с изобразителното изкуство. Културното събитие бе уважено също от гостуващия председател на Народно читалище „Напредък – 1915“ в с. Юпер Румяна Минчева, директорът на Детската градина в Бисерци Несрин Салиева, местни общественици и други.
   Празничният събор в Божурово продължи с много песни и хора. Множеството от празнуващи се наслади на прекрасните изпълнения на самодейците от НЧ „Божур – 1922“, както и на популярните и обичани ритми на гостуващият оркестър „RAZGRAD“.

 

 

 

Божурово отбеляза селищния си празник Божурово отбеляза селищния си празник Божурово отбеляза селищния си празник
Божурово отбеляза селищния си празник Божурово отбеляза селищния си празник Божурово отбеляза селищния си празник
Божурово отбеляза селищния си празник Божурово отбеляза селищния си празник Божурово отбеляза селищния си празник
Божурово отбеляза селищния си празник Божурово отбеляза селищния си празник Божурово отбеляза селищния си празник

Назад