Нов благодатен огън запали десетки свещи в Кубрат

   Десетки миряни посрещнаха Светото възкресение в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кубрат. Това се случи точно в полунощ с камбанен звън. Жители и гости на града изпълниха Божията обител, водени от ставрофорен свещеноиконом отец Евгений Дечев и отец Светослав Светославов. Малко след разтварянето на дверите и загасяне на лампите в църковния храм свещениците поздравиха вярващите с най-великото чудо – победата над смъртта и с думите: „Христос Воскресе!“.
   Благодатния огън от Ерусалим, който тази година по принцип не можа да бъде донесен в България, озари църквата в лудогорския град. Новият огън, който беше спуснат по-рано през деня в Израел обаче дойде от Румъния и за поредна година беше отнесен в домовете на стотици кубратчани. Хората определиха този момент като истинска благодат, тъй като много от църквите в страната използваха миналогодишния огън, който се възпламенява като мехури върху погребалната плоча на гроба Господен в Ерусалим.
   Жителите на Кубрат осветиха червени яйца пред иконостаса в църквата, взеха причастие и се поздравиха с „Христос Воскресе“. С „Христос Воскресе“ вярващите християни трябва да се поздравяват в продължение на 40 дни.
   По повод най-големия християнки празник поздравления към всички празнуващи отправи и кмета на Община град Кубрат Алкин Неби:
   „На този светъл християнски празник отправяме молитва за здраве, мир и благодат за семействата и за народа си. Нека бъдем по-добри, да прощаваме и да даряваме, да благодарим от сърце за това, което имаме! Пожелавам на всички вас здраве и благополучие! Светли великденски празници!“, казва в обръщението си кметът Неби.
   Честито Възкресение Христово и честит празник на всички именници!

 

 

 

Нов благодатен огън запали десетки свещи в Кубрат Нов благодатен огън запали десетки свещи в Кубрат Нов благодатен огън запали десетки свещи в Кубрат

Назад