НЧ „Светило-1926“ в с. Беловец домакинства среща на тема „Привличане на младите-приоритет на съвременното читалище“

   Секретарят на читалището в с. Беловец Милена Пенчева в партньорство с МКБППМН-Кубрат организира творческа среща на тема „Привличане на младите-приоритет на съвременното читалище“. Събитието се проведе в културната институция в присъствието на кмета на селото Гюлнур Мустафа, секретарят на местната комисия по детска престъпност Надие Карагьозова и представители на фолклорните групи на двете общности в селото-християнска и мюсюлманска, които от години развиват активна самодейна дейност и се чувстват добре заедно.
   Домакинът на събитието Милена Пенчева, запозна кмета на селото и самодейките от къде е провокирана темата и сподели за участието им на кръглата маса, организирана от МКБППМН-Кубрат в началото на месец март тази година на тема „Фолклорното многообразие на Община Кубрат“ и сподели радостната новина, че скоро фолклорната група към местното читалище ще увеличи своя състав с нови самодейки предимно млади. Новината предизвика радост у всички, а най-голямо вълнение предизвика у най-старата самодейка Павлина Илиева, която зад гърба си има над 40 години активна творческа дейност.
   С богат снимков материал бившата детска учителка разказа за най-силните моменти от дейността на местното читалище, за вълнуващите участия на Събора в Копривщица, за десетките изяви на местно и национално ниво и не скри радостта си, че се задава нова вълна от младо попълнение, която да поддържа със същия плам интереса към местните традиции и обичаи. А стената на славата закичена с множество купи, грамоти и медали потвърди, че самодейната дейност в селото е жива и се цени от местното население.
   Кметът на селото Гюлнур Мустафа, поздрави и похвали усилията на местните самодейки в грижата и опазването на етнографската история на селото и отправи пожелания все така достойно да представят селото им и да пишат културната история на населеното място и връчи грамотите на местната комисия на самодейките, които обраха овациите с обичая „Понуди“ на фолклорния форум в Кубрат.
   По време на срещата Милена Пенчева сподели още една радостна вест - дарение на 100 годишна хърцойска носия от жителка с беловецки корени.
   С изпълнение на песни на двата езика, фолклорните групи демонстрираха завидна певческа техника и така затвърдиха истинността на поговорката „който пее зло не мисли“.
   Доволна от видяното и чутото, секретарят на комисията сподели отличните си впечатления от участието на самодейките на кръглата маса и даде висока оценка за театралното изпълнение и възстановка на обичая на беловчани „Понуди“ и връчи похвална грамота на читалището и пожела на младите самодейки, да попият от опита на старите самодейки и да поддържат огъня на песента, и танца.

   МКБППМН-Кубрат

 

 

 

НЧ „Светило-1926“ в с. Беловец домакинства среща на тема „Привличане на младите-приоритет на съвременното читалище“ НЧ „Светило-1926“ в с. Беловец домакинства среща на тема „Привличане на младите-приоритет на съвременното читалище“ НЧ „Светило-1926“ в с. Беловец домакинства среща на тема „Привличане на младите-приоритет на съвременното читалище“
НЧ „Светило-1926“ в с. Беловец домакинства среща на тема „Привличане на младите-приоритет на съвременното читалище“ НЧ „Светило-1926“ в с. Беловец домакинства среща на тема „Привличане на младите-приоритет на съвременното читалище“ НЧ „Светило-1926“ в с. Беловец домакинства среща на тема „Привличане на младите-приоритет на съвременното читалище“

Назад