Осемметрова клада освети село Каменово на Сирни Заговезни

   И жителите на кубратското село Каменово отбелязаха подобаващо празникът Сирни Заговезни. Това се случи тази вечер, като близо 8-метрова клада освети и огря центъра на селото, осигурена с лични средства на 26-годишният Стефан Иванов.
   Младият местен земеделец е вече познат на широката общественост, тъй като наскоро издигна със свои средства и 6-метров метален кръст, който да закриля любимото му Каменово. И тази година Стефан Иванов, заедно със свои приятели, успяват да възродят старата българска традиция, а именно да прогонят злото на Заговезни с пищни пламъци, които са може би едни от най-големите за този обичай в региона и Лудогорието.
   Не бяха и малко жителите на Каменово, които се хванаха на кръшно българско хоро около огъня, като си пожелаха най-вече здраве щастие и много късмет. Хората безрезервно подкрепиха младият мъж, като му пожелаха да е все така отзивчив, деен и отговорен. За малки и големи бе направена още една клада, или "Олелига", както я наричат в селото, за да я прескачат по-лесно всички. Заедно с младият инициатор бе и неговото семейство, както и малката му дъщеричка Мишел.
   Огньове на този ден се палят на много места в град Кубрат и общината. Заговезнишкият огън е основен елемент от празника, разпространен навред, в различни варианти. Вечерта се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат. Според народните вярвания кракът на когото е минал през огъня става неуязвим, а прескачащия ще бъде здрав през годината.

 

 

 

Осемметрова клада освети село Каменово на Сирни Заговезни Осемметрова клада освети село Каменово на Сирни Заговезни Осемметрова клада освети село Каменово на Сирни Заговезни

Назад