Кубрат отбеляза 144 години от Освобождението на България

   Националният празник на България – 3 март, бе отбелязан и в Кубрат. Пред паметника на Васил Левски в центъра на лудогорския град се събраха деца, служители на Общинската администрация, местни общественици, представители на учреждения и институции, общински съветници и граждани. Тук бяха също кметът на община Кубрат Алкин Неби, неговите заместници – Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, както и председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров.
   Под звуците на националния химн дванадесетокласниците от Средно училище "Христо Ботев" в Кубрат – Белослава Божилова и Росен Попов, издигнаха знамената на Република България и Община Кубрат. Пред жителите на града кубратския градоначалник произнесе и празнично слово.
   „В историята на България има много събития и дати, които са поставили основата на националното ни самочувствие и достойнство, но 3-ти март 1878 година е дата, която ярко се откроява в историческия ни летопис“, каза в обръщението си Алкин Неби.
   „Трети март е свещена дата за всички нас, защото на този ден България възкръсва за нов живот. Честването на този празник е безспорно доказателство, че са живи чувствата на поколенията с признателност пред светлата саможертва на цял един народ“, заяви кметът на Кубрат.
   „Нека в този тържествен ден, в който отбелязваме 144 години от освобождението на България, да отдадем почит, прекланяйки глави пред паметниците на знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва поправиха пътя на нашето освобождение и останаха достойни граждани на своята Родина“, призова в речта си кметът Неби.
   „Нека с отговорност, постоянство и самочувствие да съхраняваме и защитаваме европейската си принадлежност. Преди всичко нека продължаваме да бъдем достойни граждани на свободна България, предавайки на идните поколения, да тачат, да пазят и обичат Родината ни. Честит национален празник!“, посочи в заключение кметът на Община Кубрат Алкин Неби.
   По повод 144 годишнината от Освобождението на България пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя. Почит към националните ни герой беше отправена от Общинската администрация, от училищата в града, от представителства на политически сили, от кубратското сдружение „Потомци на Дуло“, от граждани и деца.

 

 

 

Кубрат отбеляза 144 години от Освобождението на България Кубрат отбеляза 144 години от Освобождението на България Кубрат отбеляза 144 години от Освобождението на България
Кубрат отбеляза 144 години от Освобождението на България Кубрат отбеляза 144 години от Освобождението на България Кубрат отбеляза 144 години от Освобождението на България

Назад