Шестметров кръст ще закриля жителите на Каменово

   Шестметров метален кръст вече ще закриля кубратското село Каменово и ще носи на местните жители здраве и благоденствие, поне в това вярват хората. Спонсор и инициатор на идеята е 26-годишния земеделски производител Стефан Иванов от Каменово, който заедно със свои приятели, близки и съмишленици, осъществил мечтата си – селото да бъде закриляно от християнския символ.
   Кръста се намира на ключово за селото място – над скалния масив до река „Топчийска“, покрай пътя Кубрат - Разград, а нощно време съоръжението, широко 4 метра, свети и лесно може да бъде забелязано.
   „Надяваме се символът да ни донесе благоденствие и да закриля, както нас - инициаторите, така и всички. Да ни предпазва от бедствия и да ни закриля в начинанията“, сподели Стефан Иванов.
   Младият земеделец сподели още, че начинанието е било същинско предизвикателство, тъй като отнело на него и майсторите доста време по изграждането на основите, укрепителното скеле при издигането на монумента, както и при поставянето на LED светлините, които се включват чрез светлинен сензор и електромер, като сметките за изразходваната електроенергия ще се поема изцяло от младия инициатор.
   В деня на Свети Харалампий и празник на пчеларите Отец Дмитрий Терзи от Разград извърши водосвет и освети съоръжението, извисяващо се внушително над речната долина. Свещеникът призова небесното войнство да пази съграденото, а Светата Троица да закриля миряните и да укрепява вярата им.
   Събитието бе уважено от заместник-кмета на Община Кубрат Мирослав Йорданов, местни общественици, общинският съветник от Кубрат Цветомир Цонев, жители и гости на с. Каменово. Зам.-кметът Йорданов приветства реализираната идея и призова младите хора да последват този пример на съзидателност и устойчивост.
   Мирослав Йорданов поздрави всички присъстващи и от свое, и от името на общинския кмет Алкин Неби. Той сподели, че идеята е приветствана от Общината, а в заключение подчерта, че ролята на младите хора е от изключително значение за обществото, просперитета на страната, региона и общината.
   В края на тържественото откриване всички присъстващи се почерпиха с вкусни банички, пухкави питки и сладки. За присъстващите бе осигурена и по чаша топъл чай.

 

 

 

Шестметров кръст ще закриля жителите на Каменово Шестметров кръст ще закриля жителите на Каменово Шестметров кръст ще закриля жителите на Каменово
Шестметров кръст ще закриля жителите на Каменово Шестметров кръст ще закриля жителите на Каменово Шестметров кръст ще закриля жителите на Каменово

Назад