Открита бе експозицията „Кубрат - древен и млад“

   В навечерието на Коледните и Новогодишните празници в Кубрат бе открита новата експозиция „Кубрат - древен и млад“. Тя е разположена на двата етажа на старата и новата сграда на общината. Идейният проект е на художествен екип в състав Феодора Илиева, Стоян Черников, Димитър Атанасов.
   Идеята на екипа е да се представи и проследи развитието на града и общината от първите сведения за селища в този край до наши дни. Целта е да се насочи вниманието на гостите и гражданите на общината към таблата и фотосите, а освен това да се постигне и естетическо оформление на общинската администрация.
   В първите няколко табла са вплетени символите на кубратския край, а именно дъбовите гори и житните класове като фон. Следва фотос на първите археологически находки в местността „Янката“ край града. На голямо табло е изписан и завета на Хан Кубрат. Представени са и кметовете и общинските служители, работили в институцията от създаването й.
   Значително място е отделено на общинските съветници и кметовете на населените места и на по-важните дати и събития в общината след демократичните промени от 1991 година до наши дни.
   През 1991 година за кмет на община Кубрат бе избран Пеци Пецев, а за председател на общинския съвет – Петко Узунов. В този мандат е открит и паметника на Васил Левски в центъра на града. През 1995 година кмет става Росен Ненков, а председател - Татяна Дочева. А от 1999 година до сега кмет на общината е Ремзи Халилов, а председател - д-р Ибрахим Яхов.
   Утвърдени са проекти за знаме и герб на общината изработени от разградския художник Велко Велков. Приети са статути за почетен и заслужил гражданин на Кубрат и други символики. Една от първите по¬четни граждани на Кубрат е Лили Иванова.
   От 2002 година започна да се провежда международния фолклорен фестивал „Божурите“ и конкурса за красота „Мис Пагане“, а от 2006 година - националния конкурс „Медни гласчета“ под патронажа на Лили Иванова и от 2007 година - националния конкурс за хумор и сатира.
   През юли 2002 година е открит Дома за стари хора край с. Тертер. През 2004 година е пуснат в експлоатация първия етап на градската пречиствателна станция за отпадни води. През юни 2009 година е открита новата сграда на Дневния център за хора с увреждания в Кубрат, а на 19 август 2011 година е открит градския парк „Омол“.
   Много са и направените неща през току-що отминалата 2012 година през пролетта бе основно ремонтирана хандбалната площадка, подписан бе договор за канализационната мрежа на града и разширение на пречиствателната станция за отпадни води в размер на 42 822 111 лева. По проект „Изграждане на много функционална спортна зала в Кубрат ще бъдат получени 3 897 962 лева, а за реконструкция на водопроводната мрежа в село Савин - 1 405 768 лева.
   В експозицията са включени и маслени картина, дървопластика и други произведения на изкуството от фонда на общината. Подредени са и художествени творби от фонд „Тринайсет века България“ и дарения. Има и витрина с вимпели, почетни отличия и сувенири от страната и чужбина.

 

 

 

Открита бе експозицията „Кубрат - древен и млад“ Открита бе експозицията „Кубрат - древен и млад“ Открита бе експозицията „Кубрат - древен и млад“

 

Назад