Отлично представяне на кубратски ученици на втория национален младежки форум „Арнаудови срещи“

   При отличен успех за представителите на кубратското ОУ „Христо Смирненски“ в град Кубрат завърши вторият национален младежки форум „Арнаудови срещи 2021“, който се проведе в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в град Русе. Форумът се проведе в пет секции, а участниците бяха приветствани от директора на библиотеката Теодора Евтимова, от началника на РУО-Русе Росица Георгиева и Станимира Бакърджиева от Отдел „Просвета и Култура“ на Община Русе. Беше поднесен и поздравителен адрес от зам.-областния управител на Русе Стефка Караколева.
   Участниците от Кубрат, водени от преподавателката по история и География Иваничка Георгиева, спечелиха журито с умелите си отговори и чудесна презентация на специално изготвен клип, посветен на традициите за празника Димитровден. По материала, който седмокласничките Гизем Рамадан и Гюлджан Салимова от с. Мъдрево представиха в крайдунавския град, усърдно работиха и ученици от девети клас при ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ гр. Варна с ръководител Светла Хараламбова. Съвместният проект на учениците от Варна и Кубрат на тема „Традициите на фолклорния празник Димитровден“ не остана незабелязан и дори впечатли журито.
   Във форума се включиха десетки ученици, студенти, млади учители и докторанти от Русе, Варна, Разград, Кубрат, Видин, Симитли, Джебел, Бяла, Две могили и др. от Лудогорието обаче единствено учениците от град Кубрат бяха отличен със заслужена грамота за отличното си представяне. Лични и сърдечни поздравления бяха отправени и от организаторите на събитието. По време на срещата се проведе и лекция, посветена на творчеството на Яна Язова. Участниците и гостите на библиотеката имаха възможност да посетят личната библиотека на Михаил Арнаудов, както и да разгледат експозиция с библиотечни архивни материали.
   За награда учениците от град Кубрат разгледаха местните забележителни, както и историческия музей в крайдунавския град. „Един от факторите българският фолклор да се запази през вековете е, че той се предава от поколение на поколение, от по-големите на по- малките. Съвместното проучване и представяне на фолклорния празник Димитровден, допринесе за формирането на траен интерес, инициативност и позитивна мотивация у учениците по опазване и популяризиране на богатото културно-историческо наследство“, сподели преподавателката от кубратското училище Иваничка Георгиева. Поздравления за отличното представяне на учениците бяха отправени и от ръководството на Община Кубрат.

 

 

 

Отлично представяне на кубратски ученици на втория национален младежки форум „Арнаудови срещи“ Отлично представяне на кубратски ученици на втория национален младежки форум „Арнаудови срещи“ Отлично представяне на кубратски ученици на втория национален младежки форум „Арнаудови срещи“

Назад