Кубрат празнува подобаващо 24 май

   Празникът на град Кубрат и Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура започна с издигането на националния флаг и знамето на града. Кубрат отбелязва 72 години от обявяването си за град, а читалището в общинския център - 130 години от създаването си.
   Церемонията се проведе на площад „Възраждане“, а на нея присъстваха кметът на Общината Алкин Неби, областният управител на Разград Иван Борисов, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете - Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, както и общински съветници, ръководители на отдели към администрацията, местни общественици и много граждани. Слово по повод двойният празник произнесе кубратският градоначалник.
   "Уважаеми съграждани! Поздравявам ви с 24-ти май – най-светлият празник в нашия календар! Светите братя Кирил и Методий ни завещаха най-мощното оръжие срещу мрака. Дадоха ни букви, слово, наука и прогрес. Поклон пред тях и всички, които ги последваха! Скъпи съграждани! Днешният ден е най-яркото доказателство за стремежа на българите за усъвършенстване. Да си пожелаем, да бъдем здрави и обединени в каузата за светло бъдеще и единение! Нека помним историята, поминъка и традициите си! Да ги предаваме на бъдещите поколения, с достойнство и гордост! Честит празник скъпи учители! Честит празник творци на напредъка и културата! Честит празник и на вас - хората на изкуството и дейците! Честит празник на град Кубрат! Честит празник на цяла България!", каза в обръщението си към жителите и гостите на града кметът Алкин Неби.
   След словото на г-н Неби по традиция бяха удостоени зрелостниците на годината. Отличия бяха връчени от кмета и неговия екип. Удостоените с награда „Зрелостник на годината“ бяха възпитаниците на СУ "Христо Ботев" в Кубрат – Онур Солак, Ния Иванова и Траяна Димитрова. На церемонията бяха отличени и още седем ученици с отличен успех – 5 от училище "Христо Ботев" и 2-ма от Професионалната гимназия в града.
   След церемонията бе дадено началото на празничния концерт. Той започна с изпълнението на песента „Върви, народе възродени“ от Анита Димитрова. На сцената прозвучаха народни и естрадни песни от Доника Емилова, Габриела Иванова, Марина Маринова, Александра Овчарова, Венислава Георгиева, Туана Незирова, Росиана Няголова, Аксевер Дурхан и Йорданка Георгиева. В навечерието на празника читалището в Кубрат получи изключителен подарък от Росиана Няголова, която е една от възпитаничките на музикалната школа към читалището, с ръководител Гинка Денчева. Талантливата певица от Кубрат спечели златен медал от XXI старопланински събор „Балканфолк 2021“ във Велико Търново.
   На сцената в родния град на Лили Иванова Детският танцов състав към читалището, с ръководител Гинка Панчева, тропна „Варненски танц“, а шопско хоро на площада изпълниха от Формация „Валенс“ с ръководител Валентина Петрова. Читалищният фолклорен състав представи танцът „Лазарки“, а за финал малки и големи извиха кръшно хоро пред новата сцена в Кубрат. За доброто настроение на всички се погрижи оркестър „Славяни“ с ръководител Румен Стоянов.
   След концертната програма в Ритуалната зала се проведе и церемония, на която бяха отличени 47 преподаватели и директори на училища и детски градини. Срещата с кмета приключи с празничен коктейл, приготвен от ученици на Професионалната гимназия в Кубрат.
   Празничните прояви в града завършиха концерт на певицата Дара.

 

 

 

Кубрат празнува подобаващо 24 май Кубрат празнува подобаващо 24 май Кубрат празнува подобаващо 24 май
Кубрат празнува подобаващо 24 май Кубрат празнува подобаващо 24 май Кубрат празнува подобаващо 24 май
Кубрат празнува подобаващо 24 май Кубрат празнува подобаващо 24 май Кубрат празнува подобаващо 24 май

Назад