Свободната борба се завърна в Кубрат

   На 21 май 2021 г. в град Кубрат се проведе първият турнир по свободна борба след многогодишно отсъствие на този спорт в общинския център. Първото издание бе организирано от Община Кубрат и то премина под патронажа на общинския Кмет Алкин Неби
   В националния турнир – „Купата на кмета 2021“, участие взеха отбори от цялата страна /общо 14/ и 114 състезатели. Събитието откриха домакините – кметът Алкин Неби и неговият екип. Сред присъстващите бяха председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, зам.-кметът Мирослав Йорданов, както и треньорите от лудогорския град домакин – Мишо Колев и Кемал Софта. На спортния форум почетен гост бе доайенът на борбата у нас Хасан Исаев – олимпийски, двукратен световен и четирикратен европейски шампион.
   След близо 8-часов спортен маратон кубратските борци спечелиха напълно заслужени 2 златни и 4 бронзови медала. В ръцете на кубратската команда бе и „Купата на кмета 2021“. Победителите бяха наградени от градоначалника, неговият заместник Мирослав Йорданов, общинският председател на местния законодателен орган г-н Юмеров, световният шампион Хасан Исаев и треньори на спортните клубове по свободна борба от страната и региона.
   В категорията до 30 кг купа извоюва на тепиха Илиян Ангелов от Горна Оряховица, който бе избран и за най-техничен състезател на турнира в лудогорския град, следван от медалистите Беркай Бейхан с второ място от Исперих и неговия съотборник Джан Ридванов с третото място. При децата в категорията до 59 кг се наложи Сейко Калинов от Исперих, а втори – Никифор Петров от Търговище. Третото място си поделиха Максимилян Колев от Кубрат и Петър Мутафов от Горна Оряховица.
   В подготвителната група до 40 кг първенец стана Ефе Юмер от Глоджево. В същото направление, но до 35-килограмовите състезатели се наложи Ефе Мусоф от Глоджево, а в категорията 40+ килограма първи стана Шенгюн Шенгюнов от град Кубрат, който в състезанието спечели 4 борби с туш. В категорията при децата до 35 кг схватката за златния медал спечели Серджан Ахмедов от Търговище, следван със сребърното отличие на Джем Джунеит от с. Острово и бронза за Селерджан Исаев от Шумен. Отново при децата, но в категория до 38 кг., се наложи Гроздан Пелов от Исперих, следван от Сонер Чапар и Радослав Русев от гр. Русе.
   В категорията до 42 кг златото грабна Берк Хаджиюмеров от гр. Глоджево. Среброто – Владислав Сеидов от Велико Търново, а бронзът – Мерт Курдов от Русе. В подготвителната група до 30 кг безапелационно се наложи Онур Данаджиев от Глоджево. Втори в категорията се класира неговият съотборник Барту Салимов, а трети – Денис Хасанов от Езерче. При 47-килограмовите борчета първото място спечели русенецът Бурак Бейти. Почетната стълбичка за второто и третото място той сподели с Аксел Кадир от Исперих и Алекс Грозданов от Търговище.
   В категорията до 50-килограмовите борци битката спечели исперихчанинът Анъл Назиф, следван от Стефан Иванов от Търговище и шуменецът Алберт Шукри. В категориите при децата от 66 и 32 килограма надделяха първенците Георги Трифонов от Търговище и Дениз Ахмедов от Горна Оряховица. При кадетите до 80 кг златото спечели Ерай Мустафа от Разград, втори със сребро се окичи Алихан Левент от Исперих, а трети с бронз – Симеон Ангелов от Шумен.
   Първенец в категорията до 92 кг стана безапелационният Орлин Асенов от Исперих, следван от Онур Яшар, също от Исперих и Виктор Стефанов от Търговище. В категорията до 110 кг златото спечели кубратчанинът Есер Хюсменов, той бе и шампионът, вдигнал първата кметска купа по борба в град Кубрат.
   „С много труд и усърдие борбата се завръща отново в Кубрат, за което заслуга имат треньорите, младите състезатели и Община Кубрат. Тук е мястото да подчертая, че този спорт носи удовлетворение, отговорност и самодисциплина, все качества, които са необходими за младите спортни надежди. Община Кубрат е люлка на този спорт и примерите за това стоят пред вас – децата, които тренират с любов, нашите световни шампиони Хасан Исаев и Тайбе Юсен, достойните треньори и много други спортни светила, които са спечелили не само нашето национално уважение, но и международната признателност“, каза в заключение кметът Алкин Неби.
   Събитието се проведе в спортна зала "Кубрат" и протече при спазването на всички противоепидемични мерки, правила и изисквания.

 

 

 

Свободната борба се завърна в Кубрат Свободната борба се завърна в Кубрат Свободната борба се завърна в Кубрат
Свободната борба се завърна в Кубрат Свободната борба се завърна в Кубрат Свободната борба се завърна в Кубрат

Назад