Кубрат празнува деня на храбростта с поднасяне на венци и гергьовска люлка

   По стара традиция на днешния ден, 6 май, в град Кубрат бе отбелязан Гергьовден – Деня на храбростта и празника на Българската армия. Тържеството започна с поднасяне на венци пред паметника на загиналите във воините за национално обединение и защита на Отечеството.
   На церемонията присъстваха кметът на общината г-н Алкин Неби, председателят на Общинския съвет г-н Хюсеин Юмеров, заместник-кметът г-н Мирослав Йорданов, ръководители на отдели и дирекции към Общинската администрация, общински съветници, граждани. Слово пред паметника произнесе зам.-кметът Мирослав Йорданов, в което подчерта значимостта на този ден, дългът и признателността на обществото към отечеството и неговите бранители.
   "На този ден тачим и почитаме името на светеца и Великомъченик Георги, защото той е олицетворение на храброст, покровител на стопаните, земеделците и овчарите, на силните и смелите. Не случайно на 6-ти май честваме празника на Българската армия, чиито исторически път е осеян с много бойна слава. Днес, в знак на признателност, се прекланяме пред тези доблестни български воини, които през многовековната ни история са жертвали живота си за свободата и независимостта на Отечеството", каза в своето слово заместник-кметът на община Кубрат Мирослав Йорданов.
   Думи на признателност бяха отправени и от Стоян Ангелов, който в качеството си на представител от Общинския съюз на военните ветерани и техните наследници, изказа благодарности към Община Кубрат и ръководството за оказаната подкрепа и грижа. В обръщението си г-н Ангелов призова обществеността да не отсъства и неглижира значимостта на този празник с, който почитаме своите герои, отдали живота си за България. Венци и цветя бяха поднесени от името на Общинската Администрация в Кубрат, от общинската организация на Движението за права и свободи, от наследниците на военните ветерани, както и от граждани.
   Празнична програма бе подготвена и от младите певчески таланти при НЧ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Кубрат с ръководител Гинка Денчева. Песни изпълниха: Александра Овчарова и Доника Емилова, Йорданка Георгиева, Аксевер Дурхан, Габриела Иванова, Росиана Няголова и Венислава Георгиева. По повод обичаният народен празник за малки и големи имаше Гергьовска люлка пред сградата на Общината, а за всички присъстващи бе осигурена и музика от читалищния оркестър „Славяни“.

 

 

 

Кубрат празнува деня на храбростта с поднасяне на венци и гергьовска люлка Кубрат празнува деня на храбростта с поднасяне на венци и гергьовска люлка Кубрат празнува деня на храбростта с поднасяне на венци и гергьовска люлка
Кубрат празнува деня на храбростта с поднасяне на венци и гергьовска люлка Кубрат празнува деня на храбростта с поднасяне на венци и гергьовска люлка Кубрат празнува деня на храбростта с поднасяне на венци и гергьовска люлка

Назад