Кубрат отпразнува подобаващо Сирни Заговезни

   Въпреки усложнената епидемична обстановка и тази година не липсваха смелчаци в прескачането на огнената клада в град Кубрат по случай празникът Сирни Заговезни. Обичаният и от малки, и големи народен празник се превърна в забавно и щастливо зрелище в лудогорския град. Сред присъстващите бяха кметът на Община Кубрат Алкин Неби, неговият заместник Мирослав Йорданов, както и председателя на местния парламент Хюсеин Юмеров. На събитието присъстваха общински съветници, представители на учреждения и институции, граждани. Деца с техните родители и близки прескочиха огънят за здраве, благополучие и берекет, а по късно се хванаха и на кръшно българско хоро. Пръв кладата прескочи завеждащият отдел "ПКСДТО" към местната администрация Здравко Вутов. Поздравления бяха отправени от името на организаторите – Община Кубрат и читалището в общинския център, както и от кубратския градоначалник.
   "Скъпи жители и гости на община Кубрат! Приемете моите най-искрени поздравления по случай големият народен празник Сирни Заговезни – Ден на прошката и пречистването! Празници като днешния ни напомнят, че сме горди наследници на стари традиции, имащи своите уникални обичаи и чествания, които трябва да предаваме на следващите поколения. Бъдете живи и здрави и много честити!", казва в свой поздравителен адрес кметът Алкин Неби.
   За доброто настроение на всички звучеше народна музика от читалищната уредба. Под съпровода на оркестър "Славяни" бяха изпълнени няколко песни от ученичките Венислава Георгиева и Росиана Няголова, а за най-малките бяха осигурени и халвички. Големият празник по стара традиция се отбелязва винаги в неделя, седем седмици преди Великден. Според българската народна традиция празникът е границата между зимата и пролетта – природата, която се възражда. Вечерята на Заговяване е особено тържествена. Тя е последната преди започването на Великденския пост и за последно могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На трапезата присъстват баница, сърми, яйца, мляко, сирене и задължително халва.

 

 

 

Кубрат отпразнува подобаващо Сирни Заговезни Кубрат отпразнува подобаващо Сирни Заговезни Кубрат отпразнува подобаващо Сирни Заговезни
Кубрат отпразнува подобаващо Сирни Заговезни Кубрат отпразнува подобаващо Сирни Заговезни Кубрат отпразнува подобаващо Сирни Заговезни

Назад