Кметът на Кубрат присъства на първата копка на пътя Русе – Кубрат

   Кметът на Община Кубрат Алкин Неби присъства днес на символичната първа копка за рехабилитацията на път II-23 Русе – Кубрат. Събитието се проведе от 09.30 ч. при изхода на село Тетово в посока Ново село. На събитието присъстваха областните управители на Разградска и Русенска област, както и кметове от съседни общини и населени места, сред които бяха кметът на Русе Пенчо Милков, кметът на Исперих инж. Белгин Шукри и кмета на Община Ветово д-р Мехмед Мехмед.
   Сред присъстващите бяха още проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, строителни експерти, както и представители на политически сили. Дейностите за цялостното асфалтиране на пътя се финансират по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. За по-бързото му реализиране пътният участък е разделен на два лота – 32 и 33. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 10 месеца. По пътния участък ще бъде изграден и мост в района на кариерата край с. Тетово.
   Община Кубрат припомня, че до стартирането на ремонтните дейности се стигна след множество протести на граждани и години наред обещания от страна на институциите, които до днес оставаха неизпълнени. В тази връзка кметът Неби изказа благодарности към всички жители на община Кубрат за мобилизацията и отговорността, която са проявявали през годините. Градоначалникът благодари още на народните депутати от Разградска област в т.ч. и на депутата - зам.- председател на ДПС Ахмед Ахмедов за това, че бяха внесени подписи от над 4200 жители на кубратска община.
   На днешното събитие бе направена първа копка, а шампанското бе подарено на багериста. Второкласният път, свързващ областите Русе и Разград, е част от републиканската пътна мрежа и не е ремонтиран повече от 30 години. Това бе повод за многократни протести на местното население, а през юли тази година самият директор на АПИ Георги Терзийски посети Русе и увери, че строителните работи ще започнат през септември. Предвидените дейности по рехабилитацията привличат общ финансов ресурс от над 45 млн. лв. С проектът ще бъдат подменени близо 47 километра пътна настилка в т.ч. знаковата сигнализация, ще се извършат мероприятия по отводняване и полагане на хоризонтална маркировка, като ще бъдат изградени и два инфраструктурни обекта - жп прелез и мост в землището на село Тетово. "Това строителство може само да ни радва, защото жителите на община Кубрат и хората от близките населени места достатъчно страдаха и търпяха. Благодаря на всички наши депутати от областта, както и на АПИ! Знам, че е за доброто на хората и за всички разбира се, които ще се придвижват по този пътен участък", сподели в заключение кметът Неби.

 

 

 

Кметът на Кубрат присъства на първата копка на пътя Русе – Кубрат Кметът на Кубрат присъства на първата копка на пътя Русе – Кубрат Кметът на Кубрат присъства на първата копка на пътя Русе – Кубрат

Назад