Кубрат почете рождението на Апостола на българската свобода

   На 18 юли 2020 г. град Кубрат отбеляза 183 години от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски.
   Честването се проведе в градския парк на площад "Възраждане" пред паметника на националния герой в лудогорския град. Венци и цветя бяха поднесени от името на Общинската администрация и граждани. Сред присъстващите на кратката церемония бяха кметът Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, зам.-кметът Мирослав Йорданов и завеждащият отдел "Просвета, култура, социални дейности и техническо обслужване" Здравко Вутов. Венец бе положен и от общинското представителство на Движението за права и свободи (ДПС).
   Васил Иванов Кунчев е роден на 6 юли (18 юли нов стил) 1837 година в Карлово. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и като Апостола на свободата. Създава революционни комитети, които да подготвят обща революция за освобождението на България. Неговата мечта е за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

 

 

 

Кубрат почете рождението на Апостола на българската свобода Кубрат почете рождението на Апостола на българската свобода Кубрат почете рождението на Апостола на българската свобода

Назад