Малки и големи празнуваха цветен Еньовден в с. Юпер

   Еньовден - празникът на слънцето, водите и билките, който по значение в народния ни календар стои редом до най-големите празници, отбелязаха днес жители на кубратското село Юпер. Организатори на събитието бяха местното кметство, читалище "Напредък-1915" и представители от пенсионерски клуб "Романтика".
   Традицията в селото се пресъздава за първи път, а културна проява от по-масов характер се провежда едва днес, след отхлабване на мерките във връзка с разпространението на коронавируса. "Празникът е за здраве, рано по изгрев слънце набрахме билки, с мълчана вода и китка наричахме за здраве и късмет, като естестествено акцентът на днешния ден разбира се бяха билките. Вярва се, че те са лековити и имат най-голяма магическа сила, а след това я изгубват", споделиха организаторите. Жители и гости бяха посрещнати с песни и празнични приветствия, а за традицията и обичая на Еньовден разказа председателят на читалището в Юпер Румяна Минчева. С билкова китка от еньовче, лавандула, здравец и др. 65-годишната Румяна Ангелова поръси с "лъвска" вода всички присъстващи. Хората си пожелаха най-вече здраве и преминаха под окичена арка с особено лечебните на този ден растения.
   На събитието присъстваха представители от кметството, начело с кмета Петър Петров, местни общественици, жители и гости на селото. За всички присъстващи беше осигурена и по чаша чай, съдържащ над десет лечебни билки. Най-малкият участник бе тригодишната Преслава Гроздина, която бе определена за Еньова буля. В края на събитието юперчани се почерпиха за здраве и берекет, а всеки присъстващ отнесе в дома си китки от магическите билки.
   По повод празника поздравителен адрес към всички празнуващи, към билкари и аптекари бе отправен и от кмета на Община Кубрат Алкин Неби. "Това е един от най-вълшебните български празници, свързан с билките и билколечението. Всички вие, които работите с билките приемете моите най-искрени пожелания за здраве, късмет и просперитет!", пожелава в своето обръщение кметът на Кубрат.

 

 

 

Малки и големи празнуваха цветен Еньовден в с. Юпер Малки и големи празнуваха цветен Еньовден в с. Юпер Малки и големи празнуваха цветен Еньовден в с. Юпер
Малки и големи празнуваха цветен Еньовден в с. Юпер Малки и големи празнуваха цветен Еньовден в с. Юпер Малки и големи празнуваха цветен Еньовден в с. Юпер

Назад