В с. Беловец отбелязаха празника на виното и любовта

   Празникът на виното и любовта отбелязаха днес жителите на кубратското село Беловец. Събитието бе организирано от местният клуб на хората с увреждания "Доверие" с председател Миннет Яхова. Домакините от най-голямото село на общината посрещнаха заместник-кметът на Кубрат Мирослав Йорданов, който от своя страна поздрави всички присъстващи с празника на лозарите и винарите, а също и на соколарите.
   С пожеланието за здраве и берекет поздравления бяха отправени също и от кмета на селото г-жа Гюлнур Мустафова, която отправи в поздравителен адрес и пожеланията на общинския кмет Алкин Неби. Празникът в селото днес бе съпътстван и с честване на 30 години от създаването на Съюза на хората с увреждания в България. Председателят на местния клуб разказа пред присъстващите за традициите на празника и подчерта, че и двата празника /Трифон Зарезан и Свети Валентин/ трябва да се почитат и уважават еднакво, тъй като и двамата светци са се борили в името на любовта и вярата в доброто, срещу тиранията и гоненията на римския император Клавдий II.
   В с. Беловец най-възрастните зарязаха малка лозичка в двора на местния клуб с пожеланието за здраве, късмет и берекет, а отрязаното бе полято с пенливо червено вино. По време на срещата зам.-кметът Йорданов разгледа и сбирка от етнографски елементи и експонати от изминали епохи – оръдия на труда, носии и др. Тук възникна и идеята да се направи изложба с етнографски експонати в Кубрат по време на майските празници в общината. Срещата в селото продължи с турнир по шах, табла, с игри на карти и др.

 

 

 

В с. Беловец отбелязаха празника на виното и любовта В с. Беловец отбелязаха празника на виното и любовта В с. Беловец отбелязаха празника на виното и любовта

Назад