Кубратското село Равно се побратими с момчилградското Равен

   На двудневна екскурзия до Родопите бе колективът на ОУ „Св. Паисий Хилендарски" в село Равно, Кубратска община. Тя бе организирана по инициатива и с изцяло финансовата подкрепа на училищното настоятелство с председател Исмаил Абтулов. В нея се включиха и кметът на Равно и бивш дългогодишен директор на училището Шинаси Абтулов и други жители на селото.
   Основната цел на екскурзията бе среща и обмяна на опит с избраното заради сходство в имената село Равен, община Момчилград, Кърджалийска област. Посрещането ни в школото бе изключително радушно. Още на входа ни посрещна целият колектив на средищното ОУ „Васил Левски" с директор Гюлюзар Исмаил. В него учат 69 деца от I до VIII клас от десет села. От 5 години тук се работи по ОП „Развитие на човешките ресурси", а постигнатото е повече от видно - хубава сграда, много добре оборудвани и обзаведени кабинети, стаи и физкултурен салон, овощна градина, мултимедия, компютри и интерактивна бяла дъска. Има създадени и работят клубове „Приложни изкуства", „Млад артист", „Звуци и ритми", „Археология", „Фотография".
   Групата ни успя да посети и разгледа част от забележителностите на този край - свещения град Перперикон, светилището на Орфей, водното огледало и парковете „Арпезос-север" и Бизнеспарк I и II етаж в Кърджали.

 

Назад