Тиквендюл в село Юпер

   За трета поредна година в кубратското село Юпер се проведе кулинарен празник на дюлята и тиквата. Той бе организиран от НЧ "Напредък - Юпер 1915" със съдействието на община Кубрат и кметство село Юпер. Сред официалните гости на празника бяха народният представител Десислава Атанасова, заместник-областният управител на област Разград Евгени Драганов, старши експертът в РЕКИЦ "Читалища" Даниела Петрова, кметът на Юпер Петър Петров, кметове и общински съветници от общината.
   Празникът бе открит от председателят на читалищното настоятелство в Юпер Румяна Минчева. С приветствия към присъстващите се обърнаха Десислава Атанасова и Евгени Драганов.
   С различни кулинарни изкушения се представиха близо 90 участници от 10 групи от читалища и пенсионерски клубове от три области - Разград, Русе и Силистра. Това са групите към читалищата в селата Сеслав, Юпер, Нова Черна, Медовене, Божурово и Звънарци и към пенсионерските клубове "Добруджанка" - с. Старо село, общ. Тутракан, "Здравец" - с. Тръстеник, общ. Русе, "Романтика" - с. Юпер и "Здравец" - гр. Русе.
   В рамките на празника се проведе и конкурс за най-добри ястия от дюля и тиква. Категориите бяха: супи, основни ястия, десерти и тестени изделия, напитки, кулинарни вкусотии от тиква и дюля. Имаше и награди за най-нестандартна и причудлива форма на тиква /дюля/, арт-аранжировка на тиква /дюля/, етновизия на трапезата. Сред най-оригиналните бяха: супа и салата от тиква, кавърма в тиква, пълнени дюли с пилешко месо, тиквени кюфтета, бонбони и торта от тиква, рачел от тиква, дюлева и тиквена ракия и много други. Всички присъстващи имаха възможност да ги опитат.
   Журито бе в състав: председател - Здравко Вутов - завеждащ отдел "ПКСДТО" в община Кубрат и членове Ваня Генова - кулинар и Димитър Атанасов - художник. То връчи голямата годишна награда "Тиквендюл 2019" на пенсионерския клуб "Здравец" от с. Тръстеник. Той имаше най-много призове в отделните категории. Раздадени бяха още дипломи за призьорите, грамоти за всички участници, предметни и парични награди.
   Имаше и художествена програма от самодейци към читалищата. Извиха се и кръшни български хора от участници и публика.

 

 

 

Тиквендюл в село Юпер Тиквендюл в село Юпер Тиквендюл в село Юпер
Тиквендюл в село Юпер Тиквендюл в село Юпер Тиквендюл в село Юпер

 

Назад