Деца от Кубрат с участие на национално състезание по „Географиада“

   Учениците от ОУ „Христо Смирненски“ в Кубрат Кристияна Иванова, Теодора Красимирова, Цветомир Тодоров и Наталия Гочева се състезаваха с над 600 участници в Петия географски фестивал в Стара Загора, съобщава вестник „Екип 7“.
   Възпитаниците на училището обединиха силите си в два съвместни отбора – „Лудоморец“ и „Делфините“, заедно с ученици от IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио - Кюри“ - град Варна, с ръководител Светлана Атанасова.
   На фестивала присъстваха известния изследовател на Антарктида проф. Христо Пимпирев, популярния журналист и пътешественик Симеон Идакиев, д-р Димитър Желев - съосновател на „Географ БГ“, Климент Найденов, ръководител на Българското географско дружество, доц. д-р Георги Железов, д-р Димитър Атанасов и др.
   Отбор „Лудоморец“ участва на финалното състезание, на което премери сили с класираните по точки 10 отбора от цялата страна, като се класира на четвърто място след оспорвана борба. Кубратските представители участваха в индивидуалното състезание „Разходка с изненади“, която обогати знанията им за историята на град Стара Загора.
   Пред публика проф. Христо Пимпирев представи „Полярни изследователи“ – премиера на филма на Мария Чернева. Своята нова книга „Омагьосаните острови" представи и Симеон Идакиев. Инициативата за Географския фестивал е на проф. Румен Пенин, който е и председател на организационния комитет за провеждането му. Във фоайетата на Държавната опера бяха представени разположени изложби на Българския антарктически институт – за дейността на базата на остров Ливингстън, „Географията – пътешествие и приключение“ - с фотографии на проф. Румен Пенин, и арт инсталация с пощенски картички от цял свят. Целта на проявата е хора, занимаващи се с география под различни форми - като наука, образование, хоби, бизнес, да се срещат и общуват неформално, да се организират събития, показващи възможностите за професионална квалификация, учениците да видят програмите на университетите, в които могат да се обучават, студентите да видят бизнеса, който се занимава с география.

 

Назад