Два танцови състава от Кубрат отиват на финалите на национален фестивал

   Два танцови състава от Кубрат се класираха за заключителния етап на националния фолклорен фестивал конкурс „Бъдност за талантите на България“, съобщава вестник „Екип 7“. Двата състава, спечелили журито в Разград, са Танцов клуб „Валенс“ при СУ „Христо Ботев“ в Кубрат с ръководител Валентина Петрова и танцовият състав към кубратското читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ с ръководител Гинка Панчева. За финалите на фестивала се класираха и певиците Росиана Няголова и Венислава Георгиева, също от кубратското читалище.
   През 2018 г. в столицата възпитаниците на „Валенс“ бяха удoстoени със званиетo „Нациoнален лауреат 1-ва степен“. В Разград, в предходния кръг, те се представиха с танците „Боалийско хоро“ и „На мегдана“. Читалищните възпитаници пък представиха в Разград „Шопски танц“ и „Лазарски танц“. Тази година и двата състава са носители на званието „Национален лауреат 1-ва степен“ на Северен централен квалификационен район. Съставите от Лудогорието, достигнали до финалите, бяха отличени в любителската категория за танцов фолклор.
   Фестивалът се провежда с подкрепата и съдействието на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Българската академия на науките, национални медии и други. Заключителният му етап ще се проведе в София на 11 и 12 май.

 

Назад