В Каменово посрещнаха Великден

   Читалищните секретари от Кубратска община и самодейците от селата Каменово и Равно вече посрещнаха Великден и се „чукнаха“ с боядисани яйца. Това стана на традиционното вече тържество в Каменово, което се провежда в дните преди светлия християнски празник. На него домакините поканиха и самодейци от съседното село Равно, повечето от които са мюсюлмани. Присъстваха и читалищни секретар от общината, начело със завеждащата отдел „Култура“ Феодора Илиева.
   В една от залите на читалището в Каменово беше подредена богата трапеза с великденски ястия, яйца и козунаци. Местни самодейци разказаха за народните празници Лазаровден, Цветница и Великден. След това бяха изпълнени няколко песни и танци посветени на тях. Според традицията бе показано и боядисването на яйца. Посетена бе и музейната етнографска сбирка, където бе показано как се тъче на стан.
   В Кубрат Великден ще бъде посрещнат на 17 април от 17:00 часа на площад „Възраждане“ в центъра на града. Ще се проведат конкурс и състезания с боядисани яйца и ще бъде изнесена богата концертна програма от колективите към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1891“.

 

Назад