90-годишния юбилей на дългогодишната учителка Йорданка Проданова от Кубрат

   В хубаво и много емоционално тържество се превърна честването на 90-годишния юбилей на дългогодишната учителка Йорданка Проданова от Кубрат. Рожденничката бе уважена от роднини и бивши колеги, от членове на пенсионерския клуб на учителите-ветерани "Просвещение" в града. Тук бяха и дъщеря й Петя, зетя и двете внучки на юбилярката. Освен тях, тя има вече и правнук.
   Йорданка Проданова е родена на 10 октомври 1928 г. в с. Глоджево - сега град, област Разградска - вече Русенска. Основно образование получава в родното си село, а средно - в девическата гимназия "Баба Тонка" в Русе. През 1950 г. завършва учителския институт в Шумен. След това две години - до 1952 г. учителствува в родното си село, а после се премества в Кубрат, където също две години е учителка в основното училище "Христо Ботев". След откриването на пионерски дом в града, е назначена за методист в него. Там работи 5 години.
   С нарастването на броя на учениците в училището, то се разделя на две основни училища - "Христо Ботев" и "Христо Смирненски". Проданова е назначена за учителка по български език във второто. Една година е заместник-директор, а през 1967 г. поема и директорския пост на ОУ "Христо Смирненски". В продължение на цели 16 години, до пенсионирането си е директор на училището. За това време то израства като водещо в района и окръга. Затова Проданова е наградена с орден "Кирил и Методий" - първа степен.
   Не й е чужда и обществената дейност. Тя е първи председател на пенсионерския клуб на учителите-ветерани "Просвещение" в града. Поради влошеното си здравословно състояние в последните години, зимата прекарва при дъщеря си в Кюстендил и София. А през лятото си идва в Кубрат, където се чувства много добре. Тук общува с повече хора и среща уважение и почит от тях.
   На тържеството имаше много сърдечни поздравления и пожелания, специални плакети и поздравителни адреси от община Кубрат и лично от кмета и от други организации, от ОУ "Христо Смирненски", откъдето имаше и поздравление от трупа ученици и клуб "Просвещение". Юбилярката получи още много подаръци и цветя.

 

 

 

90-годишния юбилей на Йорданка Проданова от Кубрат 90-годишния юбилей на Йорданка Проданова от Кубрат 90-годишния юбилей на Йорданка Проданова от Кубрат

 

Назад