Два идейни проекта в конкурса за паметник на Хан Кубрат

   Представяме на вниманието на гражданите двата идейни проекта, допуснати до конкурса за паметник на Хан Кубрат.
   Мястото на монумента по задание е предвидено да бъде пред сградата на община Кубрат – западно от централния вход.
   Идейният проект на скулптора Любомир Георгиев е фигурална композиция, ситуирана в рамките на посочената от общината площадка и съобразена с идейния проект за благоустрояване на централната градска част.
   Настилката се предвижда да повтори предвидената в проекта за обновяване на централната градска част настилка, като максимално запази съществуващата околна среда.
   Композицията ще се състои от:
   Постамент с релефен знак, използван като герб на Канската династия Дуло (откриван по артефакти – камъни, крепостни стени,керамични съдове и много други) – материал „Варовик“.
   Фигурална композиция – Хан Кубрат на кон – материал „Бронз“.
   Седем масивни каменни плочи с издълбани върху тях руните на Прабългарския календар - (Розетката от Плиска) – материал „Варовик“.
   Предвижда се поставяне на художествено осветление на обособената площадка с монумента.

   Идейният проект на скулптора Рафаил Георгиев позволява максимален синтез между съществуващата среда, предстоящото обновяване на централната градска част и идеята за паметник на Хан Кубрат.
   Ситуирането на паметника е предвидено да бъде разположен централно на свободното пространство, ориентиран по изискванията на заданието. Разположението му ще бъде съобразено с това, че наоколо няма високи дървесна растителност и ще може да бъде наблюдаван свободно от всички посоки.
   Площадката, на която ще се намира Паметника, ще бъде постлана от плочи ивайловградски гнайс, акцентиращите рингове, лъчи, тронове и постамент от риолит, а фигуралната композиция – от бронз.
   За по-добър ефект през тъмните часове от денонощието се предвижда поставяне и на художествено осветление.
   Материалите на структурната композиция са гранит и бронз.
   В идейно отношение, скулптурно –архитектурната композиция цели да създаде „Магическо пространство, което да въздейства интерактивно. Сядайки на един от петте трона, всеки може да се почувства като истински потомък , съпричастен със заветите на Хан Кубрат, участвайки в древен ритуал.
   Съхраняването на мъдростта през хилядолетията и паметта за една „свещена земя“ и един „велик народ“ ни прави наследници на благородни личности, които крият в гените си неограничени възможности и потенциал.
   Авторовата идея за кръгова композиция и пространство, асоциирана от артефакти и символи са заложени в прабългарските ни корени.
   Монументалната композиция отправя посланието на Хан Кубрат към всеки от нас. Да потърси себе си, своите братя и сестри, създавайки заедно по-добър свят.

   Уважаеми граждани,
   На електронната поща pametnik@kubrat.org може да предложите Вашия избор за паметник на Хан Кубрат в града - I вариант или II вариант.
   Благодарим Ви!

 

 

 

I вариант

II вариант

Два идейни проекта в конкурса за паметник на Хан Кубрат Два идейни проекта в конкурса за паметник на Хан Кубрат
Два идейни проекта в конкурса за паметник на Хан Кубрат Два идейни проекта в конкурса за паметник на Хан Кубрат
Два идейни проекта в конкурса за паметник на Хан Кубрат Два идейни проекта в конкурса за паметник на Хан Кубрат

Назад