Лазаровден и Цветница в Кубратско

   Малки лазарки пяха и наричаха за здраве и късмет в Кубрат. Те бяха водени от художествения ръководител при НЧ "Св. св. Кирил и Методий" в Кубрат Гинка Панчева. Децата са най-малките танцьори към школата за фолклорни танци към читалището в лудогорския град.
   Стопани дариха дезата с пресни яйца, дребни пари и лакомства. Всички събрани яйца ще бъдат дарени за предстояща Великденска изложба, сподели ръководителят Гинка Панчева. Лазаровден отбелязаха подобаващо и в кубратското село Юпер. Той бе организиран от читалище "Напредък" с председател Румяна Минчева. За поредна година обичаят се пресъздаде от самодейците към читалището в Юпер. Събитието бе уважено от народния представител от Десислава Атанасова, заместник-кметовете на Кубрат Женифер Пойраз и Орхан Мехмед, кметът на Разград д-р Валентин Василев, а също и от общинските съветници Красимир Христов и Анатоли Антонов.
   Малки и големи боядисваха яйца по повод предстоящия празник Великден в малкия салон на читалище "Напредък 1911" в с. Каменово. На сцена Фолклорна група "Капанка" изпълни песни и стихотворения, посветени на празниците Лазаровден, Цветница и Великден. За празника Цветница пред публиката деца свиха върбови клонки и символично ги пуснаха в реката. Публиката бе поздравена и със стихотворението "Лазар лазарува". Гости на събитието бяха общинският съветник Сашо Минков, както и самодейци от Читалище Стефан Караджа в село Равно с председател Рушен Халилова. За присъстващите бе осигурена и почерпка с домашно приготвени ястия и по чаша вино.

 

 

 

Лазаровден и Цветница в Кубратско Лазаровден и Цветница в Кубратско
Лазаровден и Цветница в Кубратско Лазаровден и Цветница в Кубратско

Назад