Начало » Национални конкурси » Национален конкурс "Хумор и сатира" 2009 г.

 

Национален конкурс "Хумор и сатира" 2009 г.

НЯМА ВАКСИНА СРЕЩУ ВИРУСА НА СМЕХА

 

Когато преди години обявихме Габрово за световна столица на хумора и сатирата, бяхме заредени със самочувствие и гордост. За едни това събитие беше политика, за други – служебно задължение, за трети – истински празник. Във всички случаи то не бива да бъде подценявано, защото остави значимо материално наследство, а празничният огън все още тлее по време на някои културни събития. Днес без никакъв свян може да наречем Кубрат столица на хумора и сатирата. Ако направим географска карта на участниците в националния конкурс, ще видим, че по нея почти не остават празни територии. Заслугата е на група предани на „смешното” хора, които всеотдайно и безшумно работят за тази идея вече три години. А също и на ръководителите на общината, които от различни позиции гледат в една посока и подпомагат благородното дело.

 

През последните години ми е все по-трудно да кажа какво всъщност е хуморът, сатирата, кое е смешно, какво искат читателите, зрителите, слушателите. Имам чувството, че търговци на смях диктуват правилата: „Колкото по-тъпо, толкова по-добре върви на пазара! Най-скъпо струва евтиният смях!” Аз мисля, че все още хуморът и сатирата са и литература, че комичното е естетическа категория, без разбира се да отричам злободневния смях, шегите по конкретни поводи, закачките с личностите на деня.

 

Но когато се прекрачва границата, когато се захласваме по цинизмите и ругатните, тогава не превръщаме ли изкуството в бизнес? И кой печели от такива вулгарни развлечения? Малцина!

 

В Кубрат се създава традиция, тя трябва да бъде опазена и продължена. И нека тези, които правят историята, те и да я пишат. Защото когато след време други започнат да я пишат, ще бъде преиначена.

 

БОРИС АРНАУДОВ

 

 

Награди:

 

Поезия:

I - Милко Матеев - гр. Перник

II - Георги Кушвалиев - гр. София

III - Калин Калинов - гр. Асеновград

Поощрение - Димитър Атанасов - гр. Кубрат

Поощрение - Николай Искренов - гр. София

 

Проза:

I място - не се дават

II място - Александър Щинков - гр. Кърджали

III място - Николай Ангелов - гр. Габрово

Поощрение - Димитър Грудев - гр. Варна

 

Карикатура:

I място - Велко Велков - гр. Разград

II място - Борислав Златанов - гр. София

III място - Георги Каралиев - гр. Габрово

Поощрение - Дечко Николов - гр. Стара Загора

Поощрение - Николай Арнаудов - гр. Пловдив

 

Посмъртно за цялостно представяне /афоризми/ - Стоян Стоянов - гр. Варна

 

 

 

Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2009 г. Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2009 г. Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2009 г.