Начало » Национални конкурси » Национален конкурс "Хумор и сатира" 2007 г.

 

Национален конкурс "Хумор и сатира" 2007 г.

НЕЩО СЕ СЛУЧВА

 

Понякога, някъде, се случва нещо хубаво. Не случайно! А като възнаграждение за упоритост, усилие, чувство за мисия. Едно от тези места е Кубрат. Без имена на хора няма да минем. Димитър Атанасов, целенасочен, отдаден на културата, човек с воля. Затова успява, естествено подкрепен от екип: Феодора Илиева, Стоян Черников, Красимир Манолов, Здравко Вутов, Гинка Денчева. И здрав, надежден тил – кметът на общината Ремзи Халилов. За да е здрава властта, особено в по-малките населени места, тя трябва да разчита не само на умни съмишленици, но и на умни опоненти. А умните, трезво мислещи хора, не си затварят очите пред хубавото...

 

Преди години програма „Христо Ботев” на БНР и редакция „Хумор, сатира и забава” вдъхновиха писатели-хумористи и сатирици, и художници-карикатуристи от цялата страна за едно обединяващо дело – строежа на ГОЛЯМАТА КЪЩА НА СМЕШНИТЕ ХОРА. Дълго работихме усърдно и от сърце, не стигнахме до небостъргач, но набрахме солидна височина. Един от етажите на КЪЩАТА изградихме в Кубрат. После потънахме в общия хаос, лекомислено замразихме строежа. И всеки тръгна да строи собствената си къщичка. За да се убедим, че сами сме много по-слаби.

 

Миналата година в Кубрат се проведе първия национален конкурс за хумор и сатира. Участваха петдесет и трима автори-хумористи и сатирици и двайсет и шестима художници-карикатуристи. Ще припомня наградените: Иван Ненков – Несебър, Росен Друмев – Бургас, Калин Калинов – Асеновград, Петър Краевски – Пловдив, Дулинко Дулев – Разград – за лит.хумористични творби и Димитър Атанасов – Кубрат, Ангел Гецов – Горна Оряховица, Веселин Зидаров – Трявна и Пенчо Дешев – Бургас – за карикатури. Освен очертаването на една плътна география на хумора и сатирата в страната, особено окуражаващо е доброто художествено равнище на предложената продукция. Провокиране на нови идеи, остри социални рефлекси, духовни конфликти. Забелязва се надрастване на всекидневния битов хумор, насищането на думите с тънка ирония, гротеска, горчивина и болка. Като прибавим и приятната възбуда на хората от общината, зажаднели за духовност и повече красота, сякаш няма друго решение, освен тази проява да стане традиционна и да възбуди задрямали съвести и лениви умове. На добър час в името на смеха – смеха до сълзи, смеха през сълзи.

 

БОРИС АРНАУДОВ

 

 

 

Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2007 г. Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2007 г. Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2007 г.
Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2007 г. Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2007 г. Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2007 г.